Patrijarh Kiril: Progon hrišćana veći nego ikada

Hrišćanstvo i religija u celini potiskuju iz javnog života i u nekim zemljama se jednostavno uništavaju, ocenio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.05.2016.

17:03

Patrijarh Kiril: Progon hrišćana veći nego ikada
Foto: Tanjug

Sada smo svedoci potiskivanja hrišćanstva, verskih načela u celini, posebno hrišćanstva iz žživota Zapadne Evrope i Severne Amerike, naveo Kiril govoreći na televiziji NTV.

Kiril je dodao da se na Bliskom istoku uništava hrišćanstvo, dok se u Africi istrebljuju cela sela.

„Suočavamo se sa pojavom koja je bez presedana. Progon hriššćana je postojao, kao što znamo, u Starom Rimu, u Sovjetskom Savezu, ali takvih razmera fizičkog uništenja ljudi, samo zato što pripadaju hrišćanstvu, nije bilo u istoriji, naglasio je patrijarh Kiril, prenosi Sputnjik.

Patrijarh je naveo da je pravoslavni svet postao jedna od vodećih snaga koja se bore za tradicionalne vrednosti i da saveznika u borbi protiv potiskivanja verskih načela iz žživota ima i među katolicima, muslimanima, Jevrejima, pa čak i među onima koji nisu vernici.

Opisujući atmosferu februarskog susreta sa rimskim papom u Havani rekao je da je osetio da sagovornik deli njegova ubeđenja.

"Imamo isto mišljenje da se danas treba zajedno boriti za hrišćanske vrednosti kako bismo zaštitili savremenu civilizaciju od vrlo negativnih posledica koji mogu da nastanu u slučaju slabljenja uticaja hrišćanstva na lični i javni žživot ljudi", istakao je patrijarh Kiril.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: