Živković: Vučić ima zadatak da promeni Ustav... Neće moći

Lider Nove stranke Zoran Živković kaže da premijer Aleksandar Vučić u novom sazivu parlamenta neće imati dvotrećinsku većinu za promenu Ustava Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2016.

10:30

Živković: Vučić ima zadatak da promeni Ustav... Neće moći
Foto: Tanjug

Živković je agenciji Beta rekao da je promena Ustava zadatak koji je Vučić dobio od onih koji ga podržavaju iz Evrope, pa i nekih drugih zemalja, ali da nije realno da ga ispuni u ovakvom sazivu parlamenta.

"On je dobio zadatak od onih koji ga podržavaju - a to su službenici na nižim nivoima po ministarstvima inostranih poslova Evrope, pa i nekih drugih zemalja, da promeni Ustav u vezi s položajem Kosova, kao i jedan deo koji se tiče izbora poslanika i izbora predsednika Srbije", rekao je Živković koji će biti poslanik i u novom sazivu Skupštine.

Živković je kazao da Ustav ima dosta nedostataka i da treba precizno definisati autonomiju Vojvodine koja treba da bude ograničena samo državnošću Srbije, i da budu jasno utvrđeni odnosi centralne vlasti u Beogradu i vojvođanskih vlasti.

On je naveo da Srbiju ne treba decentralizovati kroz izmišljanje regiona kojih nikada nije bilo u Srbiji, već kroz jačanje lokalne samouprave, odnosno opština i gradova.

"Samo kroz jačanje lokalne samouprave može da se dođe do toga da se Srbija decentralizuje na adekvatan način, a to jeste u tradiciji Srbije, koja je u svojoj istoriji imala lokalne samouprave s većim nadležnostima", dodao je Živković.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije treba da bude biran u parlamentu, i da kandidati budu oni koji nisu politički aktivisti i koji su svojim životom i profesionalnom karijerom došli do pozicije i standarda da mogu da budu pravi predstavnici građana.

"Mi sada imamo predsednika koji ima prevelik legitimitet, jer je biran od građana, a nadležnosti praktično i da ne postoje, osim komandovanja vojskom u ratu, a mislim da niko ne bi voleo da dođe do konzumacije te njegove mogućnosti. Ostalo su čestitke, pozdravi i podela ordenja, bar kako to sad izgleda u kabinetu sadašnjeg predsednika", rekao je Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: