Protest ispred RIK: Ko ruši volju, ruši zemlju

Opozicija održala protest zbog sumnje u izbornu krađu ispred stare zgrade Skupštine u Ulici kralja Milana, u kojoj su prostorije Republičke izborne komisije.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

13:05

Protest ispred RIK: Ko ruši volju, ruši zemlju
Foto: B92

Lideri opozicije su poručili da će se boriti za svaki glas, da će podneti prijave protiv članova RIK i pozvali na podršku listi Dveri-DSS na ponovljenim izborima.

Saobraćaj je bio zatvoren, a ispred zgrade je bilo više hiljada građana. Protest je obezbeđivala policija, atmosfera je bila mirna, a sa bine su se obratili lideri opozicionih lista.

Na improvizovanoj bini su bili predsednik DS Bojan Pajtić, lideri Dveri i DSS Boško Obradović i Sanda Rašković Ivić, lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, ali i predsednici SDS i LDP Boris Tadić i Čedomir Jovanović, kojih nije bilo juče u sedištu DSS na zajedničkom obraćanju opozicije.

Na bini su bili i prvi čovek Pokreta za preokret Janko Veselinović i Dušan Petrović iz Zajedno za Šumadiju, a podršku protestu je dao i Borko Stefanović.

Okupljeni građani su nosili transparente na kojima, između ostalog, piše "RIK-RIP", "Glasove iz groba nije imao ni Sloba" i "Vučiću, lopove, pokrao si izbore".

Među okupljenima nije bilo mnogo stranačkih obeležja, a u masi je i lider zabranjenog pokreta "Obraz" Mladen Obradović.

Na početku su okupljeni upozoreni na "moguće prisustvo provokatora" i apelovano je na mirno i demokratsko protestovanje.

Poruke svih govornika su bile slične, govorili su o važnosti da se odbrani svaki glas, ali su neki od njih insistirali i na tome koliko je važno to što su se ujedinili oko istog cilja, iako su međusobno ideološki različiti.

Građani su počeli da se okupljaju oko 12.30h, a mirno su se razišli oko 14.30h.
Foto: B92
Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić rekla je da neće dozvoliti izbornu krađu i poručila "intelektualcima koji su se povukli i pristali na pritiske ovog režima, da će se stideti svojih izbora".

"Oni žele da kažu da smo mi huligani koji hoće da destabilizuju državu. Onaj koji krade i lažira izbore, jeste taj koji destabilizuje državu i Srbiji ne želi dobro", rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona je navela da je Aleksandar Vučić napravio "kaljugu od političke scene Srbije" i poručila mu "ćeraćemo se još".

Lider pokreta DJB Saša Radulović je rekao da je SNS doživeo izborni poraz i da sada to pokušava da zataška. Kako je ocenio, ovo je početak kraja aktuelnog režima Aleksandra Vučića.

"Računao je da ćemo biti razjedinjeni i da će nas ideološke razlike sprečiti da sarađujemo u borbi protiv izborne krađe. To se neće desiti", rekao je Radulović.

Kako je najavio, opozicija će od RIK tražiti da svim građanima omogući onlajn proveru da li su glasali, a tako bi moglo da se proveri i da li je bilo "glasova umrlih".

"Ako nije bilo krađe, neće im to biti problem. Mi želimo konkretna rešenja, da bi se videlo šta se dešavalo", rekao je Radulović.

On je najavio da će na ponovljenim izborima u sredu "opozicija nastupiti zajedno" i da će Dveri-DSS sigurno preći cenzus.

Lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da na delu nije borba za procente i mandate, već za bolju zemlju.

Jovanović je istakao i različitost okupljenih lidera, govoreći o protestima protiv "krađe Vojislava Koštunice" prilikom donošenja Ustava, učešću LDP na Paradi ponosa i tome kako su Dveri bile protiv

"Nemojte se plašiti, govorite ono što mislite, ali poštujte one koji su različiti... Vučiću, najodgovorniji si za Srbiju. Ne obraćaj nam se preko Informera, budi pristojan predsednik vlade. Čestitaj nam, kao mi tebi, nama to nije potrebno, već ovom narodu. Sve što se desilo od nedelje je nepoštovanje naroda, a mi ćemo se boriti za demokratiju", rekao je Jovanović.
Foto: B92
Bivši predsednik i lider SDS Boris Tadić je rekao da aktuelna vlast mora da shvati da se u ovom trenutku dovodi u pitanje njihov legitimitet.

"Kada ruše volju građana, ruše ovu zemlju, ali oni to ne razumeju. Kada se ne poštuje pravo jednog čoveka, doveden je u pitanje legitimitet čitavog sistema, demokratija, sve na čemu počiva država. Jedan jedini glas je bitan", rekao je Tadić.

Kako je rekao, jedan glas je bitan, "a da se ne govori o hiljadama manipulacija".

"Naša obaveza je da svaki glas odbranimo", rekao je Tadić.

Prvi čovek Dveri Boško Obradović je rekao da su građani pokazali da žele opozicione liste u skupštini Srbije i da žele da čuju različite glasova.

"U ime svih nas tražimo ostavke predsednika RIK Dejana Đurđevića i Miladina Kovačevića iz Republičkog zavoda za statistiku. Naša poruka je ista - neće SNS odlučivati rezultate izbora u Srbiji, već građani Srbije", rekao je Obradović.

On je rekao da "naprednjaci pokušavaju da obore neke liste ispod cenzusa kako bi sebi prisvojili mandate". Obradović je podsetio na reči lidera SNS da bi "pre umro nego da ukrade jedan glas".

"Pa da ne bi Vučić umro, neka izađe kao čovek na Vaskrs i neka kaže ovo su izborni rezultati, a ovo je krađa. Neka to kaže ako je Srbin i pravoslavac", rekao je Obradović i poručio Vučiću da ne može "on da formira opoziciju, već to mogu samo građani Srbije".

Lider DS Bojan Pajtić je rekao da ako je jedan glas ukraden, onda je ceo sistem bez legitimiteta. Kako je rekao, protiv ljudi iz RIK biće podnete prijave zbog izbornih malverzacija.

"Cenzus na izborima su prošli i Dveri-DSS i SDS-LDP i druge liste, ne zato što je RIK tako odlučio, već zato što su tako građani želeli", rekao je Pajtić.

On je rekao da je u nedelju uveče opozicija uradila ono što Vučić nije očekivao - ujedinila se. Kako je rekao, postoje dokazi za izbornu krađu kao i da je na jednom mestu čovek star 144 godine glasao za Aleksandra Vučića.

"Glas je svetinja, vi ste vlast, ova zemlja ne pripada Vučiću i to je naša poruka... Ne borimo se za mandate ovih ljudi, već za decu i unuke svih nas", rekao je Pajtić.
Foto: B92
Lideri lista DS, Dveri-DSS i pokreta DJB pozvali su na protest nakon što je RIK objavio poslednje rezultate prema kojima je lista Dveri-DSS ostala ispod cenzusa za tačno jedan glas.

DS i DJB su saopštili da, uprkos ideološkim razlikama, daju podršku toj listi i pozivaju na protest zbog, kako su naveli, prekrajanja izbornih rezultata u režiji SNS i "odbrane izborne volje građana, odbrane demokratije i odbrane Srbije".

"Branimo demokratiju i Srbiju od izborne krađe i jednog čoveka koji je zamislio da može sve da uzurpira", rekao je u petak predsednik DS Bojan Pajtić.
Foto: B92
DS i DJB su pozvali svoje birače da na ponovljenim izborima na 15 mesta glasaju za Dveri-DSS, kako bi ta koalicija obezbedila cenzus. O izbornoj matematici pročitajte u posebnoj vesti.

Tom prilikom Pajtić je pozvao i Vuka Draškovića, Velimira Ilića i Rasima Ljajića, lidere sa liste oko SNS, da se pridruže protestu, jer su "zajedno pre dvadeset godina izlazili na ulice zbog krađe izbora". Ljajić i Ilić su rekli da neće doći na protest.

Podršku protestu dali su i Levica Srbije Borka Stefanovića i Pokret za preokret Janka Veselinovića.
Foto: B92
Ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da veruje da opoziciji neće biti teško da okupi više desetina hiljada ljudi, ali da demonstracije moraju biti mirne u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru.

"Opozicione stranke mogu da organizuju mirno i demokratsko okupljanje, ali neće biti dozvoljeno da tuku žene, budu nasilni, da lome, i da narušavaju javni red i mir", naveo je Stefanović. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: