Moskva: Na vaskršnjoj liturgiji Putin i Medvedev

Vaskršnjoj liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, koju predvodi ruski patrijarh Kiril, prisustvuju najviši ruski zvaničnici i veliki broj vernika.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

23:51

Moskva: Na vaskršnjoj liturgiji Putin i Medvedev
Foto: Tanjug

Tu su ruski predsednik i premijer Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, navodi Sputnjik. Liturgiju prenose direktno federalne tv stanice, prenela je agencija Tass.

U Hram Hrista Spasitelja je prethodno donet Blagodatni oganj iz Jerusalima.

Stavropolj je prvi ruski region u koji je stigao Blagodatni oganj iz Jerusalima, a avion sa svetim ognjem prizemljio se i na moskovski aerodrom „Vnukovo".

Po tradiciji, dobrotvorni fond Andreja Prvozvanog, na čijem je čelu Vladimir Jakunjin, organizovao je da se Blagodatni oganj iz Hrama Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu specijalnim letom dostavi u Moskvu, u Hram Hrista Spasitelja, gde patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služi uskršnju liturgiju.

Potom će sveti oganj biti brzo dostavljen i u sve crkve u Moskvi i u druge ruske regione, prenosi Sputnjik.

Blagodatni oganj biće dostavljen i u glavni hram Vojno-morske flote Rusije - u Nikoljski Morski sabor u Kronštadtu, gde će ga dočekati oko 2.000 vojnika, pripadnika ove flote i Zapadnog vojnog okruga.

Oganj, koji se smatra najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, na Veliku subotu, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila i ne pali ga patrijarh, već se pali sam od sebe.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su sva vrata bila zapečaćena i kandila pogašena, a komisija utvrđuje da nema ničega čime bi plamen veštački bio izazvan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: