Kina i Japan u Pekingu pokušavaju da izglade odnose

Ministri spoljnih poslova Kine i Japana na sastanku u Pekingu pokušavaju da poboljšaju napete odnose između dve zemlje.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

21:36

Kina i Japan u Pekingu pokušavaju da izglade odnose
Foto: GettyImages

Kako se navodi, odnosi Kine i Japana napeti su zbog spora oko teritorije, istorije i nadmetanja za uticaj u istočnoj Aziji.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua kaže da je ministar Vang Ji danas rekao svom japanskom kolegi Fumiu Kišidi da Kina želi "zdrave i stabilne" odnose s Japanom.

To je prva zvanična poseta Kini japanskog ministra spoljnih poslova za više od četiri godine.

Kontakti te dve zemlje na visokom nivou su uglavnom zamrznuti od 2012. godine, kada je Japanu prisvojio niz nenastanjenih ostrva u Istočnom kineskom moru, za koja Kina tvrdi da su njena.

Sinhua kaže da je Vang naglasio da se bilateralni odnosi moraju zasnivati na "poštovanju istorije, na obavezama i na saradnji, a ne na sukobljavanju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: