Moskva: Bez zahteva Damasku da prekinu napade na Alep

Rusija neće tražiti od Damaska da prekine vazdušne napade u provinciji Alep, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov.

Izvor: Beta/AFP

Subota, 30.04.2016.

20:28

Moskva: Bez zahteva Damasku da prekinu napade na Alep
Foto: GettyImages

"Nećemo da vršimo pritisak na sirijske vlasti, jer treba shvatiti da je na tom području u pitanju borba protiv terorističke pretnje", rekao je Gatilov za rusku agenciju Interfaks.Ruski zvaničnik je dodao da je ono što se "trenutno dešava u Alepu, borba protiv terorističke pretnje".

Izvori bliski američkim, ruskim i sirijskim izvorima saopštili su u petak uveče da su SAD i Rusija dogovorile prekid vatre na dva područja u Siriji koji ne obuhvata Alep.

Taj prekid vatre, koji obuhvata severni deo provincije Latakije pod kontrolom sirijskog režima i deo provincije Guta, pobunjeničkog regiona kod Damaska, stupio je na snagu rano jutros.

Gatilov je rekao da su vojske Rusije i SAD u svakodnevnom kontaktu zbog situacije na terenu.

Više od 200 osoba poginulo je za osam dana u sukobima na severu Sirije, posebno u provinciji Alep, što su UN ocenile kao "monstruozno nepoštovanje života civila s obe strane".

Porast nasilja i sukoba zaraćenih strana u Siriji uništio je prekid vatre koji je stupio na snagu 27. februara uz posredovanje SAD i Rusije. Zbog eskalacije nasilja dovedeni su u pitanje već krhki indirektni pregovori pod okriljem UN u Ženevi.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: