Bivši prvi čovek Londona: Žao mi je zbog izjave o Hitleru

Bivši gradonačelnik Londona Ken Livingston izvinio se zbog izjave da je Adolf Hitler "podržavao cionizam pre nego što je poludeo i ubio šest miliona Jevreja".

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

17:28

Bivši prvi čovek Londona: Žao mi je zbog izjave o Hitleru
Foto: Thinkstock

Livingston je rekao da nije imao nameru da bilo koga uvredi svojom izjavom i da je samo govorio o činjenicama o Hitleru.

Britanska Laburistička partija suspendovala je nekadašnjeg gradonačelnika Londona, koji je zbog čvrstih levičarskih uverenja nazvan "Crveni Ken" (Red Ken), iz članstva zbog antisemitizma i drugih oblika rasizma.

Livingston je u odbranu laburističke poslanice Naz Šan, koja je takođe optužena za antisemitizam, za radio BBC rekao da je nacistički vođa Adolf Hitler "podržavao cionizam pre nego što je poludeo i ubio šest miliona Jevreja".

Bivši gradonačelnik Londona je rekao da kritika Izraela nije antisemitizam.

Britanska javnost i članovi opozicionih laburista kritikovali su svog lidera Džeremija Korbina da se nije usprotivio antisemitizmu u redovima Laburističke partije.

Korbin je rekao da je suspendovanje članova partije poruka i da će slučaj biti ispitan.

Poslanica Naz Šah počela je nedavnu kontroverzu kada je na Fejsbuku prosledila sliku na kojoj se Izrael nalazi na teritoriji SAD s podnaslovom "Rešenje za izraelsko-palestinski sukob - izmestiti Izrael u SAD". Livingston, gradonačenik Londona od 2000. do 2008, blizak je saradnik Korbina koji takođe važi za izrazitog levičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: