Blagodatni oganj pred Hramom Svetog Save /FOTO

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je ispred Hrama Svetog Save gde ga je patrijarh Irinej sa sveštenstvom podelio građanima.

Izvor: Beta

Subota, 30.04.2016.

22:31

Blagodatni oganj pred Hramom Svetog Save /FOTO
Foto: Tanjug

Dočeku Blagodatnog ognja u Hramu Svetog Save prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Povorka na čelu sa patrijarhom Irinejom i predsednikom Nikolićem krenula je potom u ophod oko Hrama Svetog Save. Pored Nikolića, dočeku su prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ministar pravde Nikola Selaković...

Oganj je u Beograd donela delegacija SPC sa episkopom slavonskim Jovanom na čelu, koju je ranije tokom dana u Jerusalimu primio patrijarh Teofil.

Episkop Jovan je tom prilikom preneo pozdrave i zahvalnost patrijarha Irineja za blagoslov i podršku i kao znak pažnje uručio mu ikonu Svetog Save i Vaskršnju čestitiku srpskog patrijarha.

Blagodatni oganj po prvi put je prenet u Srbiju prošle godine.
Foto: Tanjug
Za Blagodatni oganj kažu da u prvim minutima nema svojstva vatre, da ne peče i ne gori.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se veštački izazvao plamen.

Po ulasku u crkvu, patrijarh čita naročite molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svedočanstvo njegovog vaskrsenja i kao znak pravovernosti stada pravoslavnog.

Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova sveća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: