Kina: Predlog Pjongjanga je vredan pažnje

Kineski ambasador pri UN Liju Đijei ocenio je da treba razmotriti predlog Severne Koreja o prekidu nukelarne probe jer je „vredan pažnje“.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

22:22

Kina: Predlog Pjongjanga je vredan pažnje
Foto: GettyImages

Severna Koreja je predložila da bi prekinula nuklearne probe ako bi SAD i Južna Koreja obustavile zajedničke vojne vežbe koje Pjongjang smatra pretnjom.

"Smatramo da svaki, baš svaki predlog treba da bude veoma pažljivo razmotren bez obzira od koga dolazi što bi dovelo do pregovora o pronalaženju rešenja protiv upotrebe nuklearnog oružja, kao i do mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu", rekao je Liu.

Kineski ambasador je rekao da treba razmotri situaciju u Severnoj Koreji s različitih aspekata, jer sankcije Saveta bezbednosti UN nisu same po sebi dovoljne.

Šef diplomatije Severne Koreje Ri Su Jong rekao je 23. aprila za agenciju AP da je njegova zemlja spremna da prekine nuklearne probe ako SAD obustave godišnje vojne vežbe sa južnim susedom.

Ri je rekao da Severna Koreja zadržava pravo da ima nuklearni program i da nije zastrašena međunarodnim sankcijama.

"Ako obustavite vojne ratne vežbe na korejskom poluostrvu, onda ćemo i mi obustaviti nuklearne probe", rekao je ministar spoljnih poslova Severne Koreje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: