SAD pozivaju Rusiju da utiče na snage Bašara al Asada

Američki Stejt department je osudio sirijske vazdušne udare na bolnicu u Alepu.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.04.2016.

00:34

SAD pozivaju Rusiju da utiče na snage Bašara al Asada
Foto: Thinkstock

Stejt department je pozvao Rusiju da upotrebi svoj uticaj da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara al Asada i njegovu vladu da zaustavi napade.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je da Vašington još prikuplja podatke o napadu na bolnicu ali da ima više desetina stradalih, prenosi Rojters.

"Još jednom pozivamo režim da prestane sa tim bezumnim napadima koji predstavljaju, naravno, kršenje primirja", rekao je Kirbi.

Zvaničnik Stejt departmenta je naveo da nema indicija da su u napadima u Alepu učestvovale koalicione snage i da je reč isključivo o delu sirijskog režima.

Rusija je ranije negirala da su njeni avioni odgovorni za vazdušne udare u kojima je uništena bolnica u sirijskom gradu Alepu, ističući da ruski avioni proteklih dana nisu izvodili napade u tom području.

Rusko ministarstvo odbrane je sugerisalo da je neka druga zemlja odgovorna, prenosi Rojters.

U Alepu je tokom poslednjih 24 sata poginulo najmanje 38 civila, dok je više desetina povređeno, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

U napadu sirijskog režima na bolnicu i obližnju stambenu zgradu u Alepu je tokom noći poginulo najmanje 20 civila, a volonteri civilne odbrane tvrde da je među poginulima jedan stomatolog i pet članova jedne porodice, uključujući i dvoje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: