Karadžićev zahtev: Obelodanite moj razgovor sa Deronjićem

Radovan Karadžić zatražio je od Žalbenog veća Haga da naloži tužilaštvu da obelodani snimak presretnutog razgovora vođenog između njega i Miroslava Deronjića.

Izvor: Blic

Petak, 29.04.2016.

23:07

Karadžićev zahtev: Obelodanite moj razgovor sa Deronjićem
Foto: Beta, AP

U zahtevu se podseća da je odluka Sudskog veća da je Karadžić bio deo proširenog zločinačkog poduhvata s ciljem ubistva muškaraca u Srebrenici zasnovana prvenstveno na zaključcima izvučenim iz transkripta ovog telefonskog razgovora, prenosi "Blic".

Kako je zaključilo Sudsko veće, tokom razgovora Karadžić je rekao Deronjiću smernicu da zarobljnici treba da budu prebačeni u Zvornik, "što pokazuje mimo svake osnovane sumnje saglasnost optuženog na proširenje cilja, odnosno na ubistvo bosanskih muslimana".

"Ovakvo tumačenje transkripta telefonskog razgovora, koje je poslužilo kao osnova za presudu Karadžiću za genocid je veoma nebezbedno", navodi se u zahtevu koji je potpisao član Pravnog tima savetnika Radovana Karadžića.

U zahtevu se ističe da je snimak razgovora koji je presretnut u odnosu na transkript od suštinske važnosti te da je sam Deronjić, svedočeći na suđenju Slobodanu Miloševiću, naveo da je shvatio da je Karadžić mislio da zatvorenike treba prebaciti u vojni zatvor u Batkoviću.

Karadžić smatra da je ovaj snimak od suštinske važnosti za njegovu žalbu jer se presuda u njegovom slučaju bazira na transkriptu tog razgovora, dodajući da nikada nije naredio prebacivanje zatvorenika u Zvornik, gde su pogubljeni, već je naredio prebacivanje u zatvor u Batković kod Bijeljine gđe će biti bezbedni, i u kome je bila inspekcija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

U zahtevu se podseća da je osoba koja je presrela razgovor i napisala transkript rekla da je razgovor sniman i da snimak postoji i, verovatno, ga poseduje tužilaštvo.

"Tehničke mogućnosti koje nisu postojale 1995. godine kada je razgovor presretnut sada mogu da pruže mogućnost stranama u sporu da bolje čuju šta je stvarno rečeno u tom razgovoru", navodi se u zahtevu.

Deronjić je bio optužen pred Haškim tribunalom za progon i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH. On je preminuo 19. maja 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: