Granice zatvorene, krijumčari vrebaju

Posle zatvaranja balkanske migrantske rute, jedini način da izbeglice stignu do zapadne Evrope jeste da ilegalno prelaze granice.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

20:19

Granice zatvorene, krijumčari vrebaju
Foto: Gettyimages.com

Najviše koristi od toga imaju krijumčari.

Policija je do sada zbog krijumčarenja ljudi podnela 350 krivičnih prijava.

Iako su za njih granice zatvorene, oni na sve načine traže mogućnost da prođu dalje. U policiji kažu da je primetan porast krijumčarenja ljudi.

"U aprilu mesecu podneto je veći broj, intenzivniji je rad na suzbijanju krijumčarenja ljudi, odnosno podnošenje krivičnih prijava za nedozvoljeni prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, i sve policijske uprave na toj ruti preduzimaju mere. U tom smislu je PU za grad BG podnela najviše kriv prijava, zatim Vranje , Kikinda i Regionalni centar Granične policije prema Mađarskoj", rekao je Mitar Đurašković iz Uprave granične policije.

Policija je do sada podnela 350 krivičnih prijava zbog krijumčarenja ljudi. Od početka godine podneto je 88 krivičnih prijava protiv 146 osoba koji su krijumčarili izbeglice. Međutim, samo u aprilu podnete su 24 prijave, protiv 45 krijumčara, zbog šverca 328 ljudi. U Beogradskom centru za ljudska prava kažu da je sve kao pre otvaranja balkanske rute.

"Ponovo je otvorena Mađarska granica, odnosno propuštaju se 20-ak, 30-ak ljudi, imamo podatke da krijumčari uspevaju da čak i preko Mađarskog zida da prevedu ljude u Mađarsku pa dalje ka Austriji, tradicionalno je uvek bilo da je jedini način iz Bugarske da se uđe u Srbiju jedino moguće preko krijumčara, tako da stvari se vraćaju kao što su nekada bile, jedini način da se prođe ovom rutom sada su krijumčari", naveo je Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Upravo zbog zatvaranja puta preko Makedonije i Srbije, aktuelan je postao put preko Bugarske.

"Obezbeđenje je pojačano na granici sa Makedonijom i na granici sa Bugarskom, jer sada nova migraciona ruta ide preko teritorije Bugarske. U tom smislu, na granici sa Bugarskom pored pripadnika Granične policije su i Interventne jedinice policije, i pripadnici VS. Takođe na granici sa Makedonijom pored Granične policije tu su i predstavnici policijskih uprava, odnosno Interventne jedinice policije i Vojske Srbije", dodaje Kovačević.

Krijumčari svoje, uslovno rečeno, žrtve ne pronalaze samo na granici, već i u okolini Beogradske autobuske stanice, gde se najviše okupljaju. Kada policija zatekne stranca bez dokumenata i tranzitne potvrde koja važi 72 sata, tretira ih kao ilegalne migrante, kojima može da napiše prekršajnu prijavu, ili da im otkaže boravak.

"Ono što je specifično je da veoma teško, odnosno skoro uopšte ne funkcioniše readmisija sa Makedonijom, sa Bugarskom tu i tamo, tako da veliki broj biva prekršajno kažnjen i nakon toga pušten da nastavi svoj put dalje", zaključio je Kovačević.

Naše bezbednosne snage raspoređene su i na grčko-makedonskoj granici, gde pomažu Fronteksu u sprečavanju ilegalnih prelazaka granice. Od stupanja na snagu dogovora o vraćanju izbeglica u Tursku, primetan je mnogo manji broj onih koji pokušavaju da uđu u Grčku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: