DJB: Tri predloga za sumnje oko izbora

Pokret Dosta je bilo tražio je od Ministarstva za državnu upravu da mu dostavi podatke po svim opštinama o promenama u biračkom spisku, navodi Saša Radulović.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

22:15

DJB: Tri predloga za sumnje oko izbora
Foto: Tanjug

Kako kaže, tražili su promene u biračkom spisku po osnovu sticanja punoletstva, po osnovu brisanja zbog smrti birača, kao i po osnovu upisa i brisanja zbog promene prebivališta.

"Takođe smo tražili od MUP da nam dostavi informacije o promenama prebivališta za sve opštine u Srbiji. Tako ćemo proveriti manipulacije sa biračkih spiskovima pre izbora", rekao je Radulović u saopštenju dostavljenom medijima.

On je naveo da DJB za sumnje o fantomskim glasačima, glasanju umrlih i ubacivanje listića, ima tri predloga.

"Zahtevamo od RIK-a, statističkog zavoda i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da podatke o tome da li su građani glasali unese u svoju bazu podataka... Ovaj podatak bi onda bio dostupan građanima preko onlajn biračkog spiska koji je svakako dostupan preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu", precizirao je Radulović.

Kako je naveo, tako bi svi građani mogli da preko svog JMBG provere, ne samo na kom biračkom mestu su upisani da glasaju, već i da li su glasali.

Građani bi onda sami, kako je predložio Radulović, mogli da provere da li je neko glasao umesto njih. Mogli bi da provere i da li su glasali preminuli članovi njihovih porodica.

"Drugi predlog je da se za svaku opštinu oformi višestranačka komisija koja će pregledati biračke spiskove i proveriti ko je sve upisan u birački spisak i ko je sve glasao", predložio je lider DJB.

Radulović je još napomenuo da, što se tiče sumnje na ubacivanje listića u džakove, DJB će tražiti od RIK i Zavoda za statistiku da mu dostave za svako biračko mesto: izlaznost po satima, tačno vreme kada je potpisan zapisnik i tačno vreme kada je sav izborni materijal predat opštinskoj komisiji RIK-a.

Takođe, tražiće i tačno vreme kada je opštinska komisija RIK-a unela rezultate izbora u sistem Zavoda za statistiku na osnovu koga su i javnosti prijavljivani izborni rezultati, tačno vreme kada je opštinska komisija RIK-a sav izborni materijal sa svih biračkih mesta iz te opštine predala okružnom koordinatoru RIK-a i vreme kada je sav materijal dopremljen u RIK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: