Ko će na kraju voditi "Vračar republiku"?

Dok se broje listići i ponavlja glasanje na republičkom nivou, na lokalu se spremaju koalicioni pregovori, a posebno će biti zanimljivo na Vračaru.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

20:10

Ko će na kraju voditi
Foto: Thinkstock

Tamo su demokrate odnele pobedu u broju osvojenih mandata, ali naprednjaci i dalje tvrde da bi baš oni mogli da formiraju vlast u ovoj opštini u srcu prestonice.

Vračar republika, kako često vole Vračarci da nazovu ovu teritorijalno najmanju beogradsku opštinu, koja je očigledno bila i najveći zalogaj na prethodnim izborima.

Naprednjaci su uložili značajne političke snage da osvoje centar Beograda, koji već dve i po decenije bez prestanka drže demokrate. A da li će tako i ostati? Sad je sve u rukama Radulovićevog Pokreta Dosta je bilo, u kom kažu da do objave zvaničnih rezultata - nema pregovora o koalicijama.

"Prvi uslov da bi Dosta je bilo podržala većinu je da se uvede potpuna transparentnost na način kako smo mi to odavno definisali i kakva je transparentnost u svim normalnim zemljama sveta. Drugi uslov je da u koaliciji koja formira većinu nema Srpske napredne stranke i stranaka koje podržavaju Srpsku naprednu stranku", navodi Aleksandar Stevanović iz Pokreta Dosta je bilo.

"Mi želimo da pokažemo kako jedna lokalna samouprava može transparentno da posluje, kako može sve da bude apsolutno javno, kako izbor direktora ustanova na Vračaru može da bude javan putem konkursa", kaže Branimir Kuzmanović iz DS.

Dok, čini se, demokrate i Pokret Dosta je bilo približavaju stavove, ni naprednjaci ne sede skrštenih ruku.

"Mi ćemo pokušati da u narednim danima obavimo određene političke razgovore koji će obezbediti većinu na opštini Vračar, koja će omogućiti da sa vlasti skinemo Demokratsku stranku", navodi Aleksandar Martinović iz SNS.

Međutim, pošto demokrate i Dosta je bilo zajedno imaju 24 od 45 odbornika, i uz moguću podršku još dva odbornika DSS, pitanje je na koga naprednjaci mogu sa 16 odbornika da računaju sem na trojicu socijalista.

"Ja sam zaista ne bih ulazio u te, u tu vrstu lokalnih aranžmana", kaže Martinović.

A šta kažu građani, da li se plaše prekrajanja izborne volje, prelaskom odbornika u neku drugu političku opciju?

Pojedini kažu - ako se to radi, to je strašno. Drugi - tih preletača je uvek bilo bez obzira kakvi izbori bili, tako da me ne brine.

A da li će biti poštovana volja, ili će neki odbornici krenuti poznatim preletačkim putem posle izbora, znaće se u narednih mesec dana, koliko je rok za izbor opštinskih vlasti, pošto se konstituiše novoizabrana skupština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: