Jeremiću podrška nekako, Pusićevoj nikako

Srpske vlasti su, uprkos nekim znakovima, dale podršku Vuku Jeremiću za kandidaturu u UN, ali njegova koleginica iz Hrvatske Vesna Pusić je u problemu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.04.2016.

10:39

Jeremiću podrška nekako, Pusićevoj nikako
Foto: Beta, AP

Iako je njena kandidatura već potvrđena, bivšoj šefici hrvatske diplomatije iz Zagreba osporavaju pravo da postane generalna sekretarka UN.

Deo poslanika vladajuće desne Domoljubne koalicije uputio je otvoreno pismo Vladi Hrvatske i Savetu bezbednosti UN kojim želi da ospori kandidaturu Pusićeve.

"To je jedan od koraka kojim ćemo doprineti da Vesna Pusić ne zauzme ovako visoku i važnu dužnost i na taj način nastavi da srozava narušeni ugled Hrvatske u međunarodnim institucijama kojemu je ona uveliko doprinela svojim neprimerenim izjavama od 2001. godine na ovamo, a i svojim nečinjenjem na povratku ugleda dok je bila ministarka u Vladi Zorana Milanovića", navodi se u saopštenju desničarske Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, koja je deo vladajuće koalicije.

Ta stranka je objavila i otvoreno pismo u kojem se, među ostalim, navodi da kandidatura Vesne Pusić "nema pravni legalitet, jer ju je predložila tehnička Vlada Zorana Milanovića".

"Moralni legitimitet nema jer je kao deo vladajuće garniture 2001. godine izjavila da je hrvatska vlast vodila agresorski rat u BiH, čime je nanela trajnu i nenadoknadivu štetu Hrvatskoj, posebno na spoljnopolitičkom planu", piše u otvorenom pismu.

Pusićevu optužuju da je, zajedno s bivšim predsednikom Stjepanom Mesićem, odgovorna za to što je Haški tribunal "postao politički sud", pa je tako nedavno lider radikala Vojislava Šešelj prvostepeno oslobođen odgovornosti za ratne zločine, a "u haškom pritvoru sede šestorica iz BiH koji nepravedno i neopravdano čekaju presudu još od 2004".

Uz to smatraju da joj legitimitet oduzima i izjava u kojoj "relativizuje odgovornost žrtve i agresora u pravednom, odbrambenom i Domovinskom ratu govoreći kako je taj rat posledica krivih politika, a lošem ugledu Hrvatske je doprinela i kao predstavnik totalitarne, komunističke ideologije".

Vesna Pusić nedavno je predstavila svoju kandidaturu pred Generalnom skupštinom UN, a potom i razgovarala s aktuelnim premijerom Tihomirom Oreškovićem. Posle tog razgovora, Pusićeva je rekla da na osnovu razgovora pretpostavlja da ima podršku predsednika Vlade.

Tadašnju ministarku spoljnih poslova za generalnu sekretarku UN predložila je vlada levog centra premijera Zorana Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: