Opozicija podnosi prijave protiv Pošte i biračkih odbora

Lideri četiri opozicione liste SDS-LDP-LSV, DS, DJB i Dveri-DSS najavili su da će podneti krivične prijave protiv Javnog preduzeća "Pošta Srbije".

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.04.2016.

19:43

Opozicija podnosi prijave protiv Pošte i biračkih odbora
Foto: Tanjug

Oni su naveli da će prijave podnetii protiv zaposlenih u biračkim odborima zbog izborne krađe koja se dogodila 24. aprila.

Kako je rečeno novinarima, krivične prijave protiv Pošte Srbije biće podnete jer su mnogi prigovori na izborne rezultate bili na vreme poslati kao preporučene pošiljke, ali da su isporučeni Republičkoj izbornoj komisiji po isteku predviđenog roka.

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je da je potpuno nesporno i jasno da su koalicione liste SDS-LDP-LSV i Dveri-DSS prošle cenzus i da su izbori pokradeni.

On je novinarima u RIK-u preneo da će opozicione stranke, ukoliko se nastave zloupotrebe izbornog procesa, organizovati proteste.

"U 2016. godini krasti glasove je neprihvatljivo, a oni (Srpska napredna stranka) ne mogu da promene da su glasovi kradeni masovno", dodao je Pajtić.

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić kazala je da su brojni dokazi da je premijer Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pokrao izbore sistematski i organizovano.

Ona je kao primer navela biračko mesto broj pet na Kosovu i Metohiji gde su se Albanci potpisivali ćirilicom, a neki su imali i srpska imena.

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović kazao je da je suština svega što se sada dešava da je Vučić s više od 130 poslanika, koliko je imao u prethodnom sazivu skupštine, pao na ispod 100 poslanika i da pokušava da vrati te mandate.

Prema rečima lidera Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića, motiv dolaska opozicije pre sednice RIK-a je da se smire političke tenzije koje su nastale u prethodna četiri dana.

On je naveo da SNS ne može da određuje rezultate izbora u Srbiji, a kao primer je naveo rezultate na Kosovu i Metohiji, gde je navedeno da je na biračkom mestu broj devet u Leposaviću SNS dobila 766 glasova, a da se u koverti nalazilo 718, dok je svaka lista opozicije oštećena tako što su njihovi glasovi prebačeni u SNS.

"Srpska radikalna stranka je najviše pokradena na Kosovu, a Vojislav Šešelj učestvuje u pokušaju izborne krađe", dodao je Obradović.

On je rekao da predstavnici opozicije apeluju da Aleksandar Vučić reaguje i objasni kako je došlo do izborne krađe ako je on protivnik krađe.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kazao je da se u Srbiji pravi atmosfera u kojoj postoji mogućnost da SNS dobije više poslanika.

Tadić je dodao da je notorna laž da su predstavnici opozicije vršili pritisak na RIK, a da je napad SNS na njega o tome da je tokom njegove vladavine bilo izborne krađe nepristojan i politički nekorektan.

Kako je rekao lider Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović, izborna krađa na Kosovu i Metohiji je vređanje Srba na toj teritoriji.

"Krali smo sami svoj narod", rekao je Jovanović.

Dok su oni davali izjave, članovi RIK su rekli da ne mogu da zbog obraćanja opozicije novinarima ne mogu da zasedaju i više puta su prekinuli davanje izjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: