RIK: Novi rezultati, rasprava o 99 mesta - 15 verifikovano

Republička izborna komisija saopštila nove preliminarne rezultate na osnovu 98,64 odsto obrađenih biračkih mesta. U toku odlučivanje o spornih 99 biračkih mesta

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

19:01

RIK: Novi rezultati, rasprava o 99 mesta - 15 verifikovano
Foto: Tanjug

Konačnim rezultatima nedostaju glasovi sa 114 biračkih mesta, od kojih je 99 u procesu odlučivanja, a na 15 mesta će se glasanje ponoviti.

Srpska napredna stranka je prema najnovijim rezultatima RIK-a osvojila 48,24 odsto glasova.

Lista okupljena oko SPS osvojila je 10,95 odsto glasova, dok je Demokratska stranka osvojila 6,04 odsto glasova.

Srpska radikalna stranka osvojila je 8,11 odsto glasova, dok je pokret Dosta je bilo Saše Radulovića osvojio 6,04 odsto.

Cenzus prelaze još i koalicije SDS-LDP-LSV sa 5,03 odsto glasova i DSS-Dveri sa 5,01 odsto.

RIK je saopštio da je ukupna izlaznost na izborima bila 56,25 odsto.

Za dva sata verifikovani rezultati sa 15 biračkih mesta

U Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) je u toku odlučivanje o spornih 99 biračkih mesta na kojima su konstatovane teške greške prilikom sprovođenja izbora, a za dva sata taj organ se izjasnio o 15 biračkih mesta, tako što ih je verifikovao.

Članovi RIK-a se o tim biračkim mestima izjašnjavaju na način da rezultati glasanja sa tih biračkih mesta budu anulirani ili verifikovani, odnosno uvršteni u izborni rezultat.

U pojedinim delovima sednice dolazilo je do rasprave predsednika RIK-a Dejana Đurđevića i nekih predstavnika opozicionih lista, koji su bili protiv verifikacije rezultata glasanja sa biračkih mesta sa kojih nije bilo zapisnika, kontrolnih listića.

Đurđević je rekao da je zadatak RIK-a da utvrdi kako je narod glasao, a ne da "navlači ili spušta cenzuse nekim partijama".

"Ne vršimo uvid u džakove da bi radili posao biračkog odbora, već da taj podatak i zapisnik unesemo u bazu da bi mogao da se sabere. Ne želim da se bavim ni navlačenjem, ni spuštanjem cenzusa, već da utvrdim rezultate glasanja", rekao je Đurđević.

Dodao je da je cilj opozicionih predstavnika da, iznoseći formalne razloge za anuliranje rezultata izbora, se održi postojeće stanje, prema kome neke liste prelaze cenzus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: