Ko god da uđe u parlament, sigurno će biti "dinamičnije"

Prema aktuelnim rezultatima, koji su sve dalje od konačnih, sedam lista, pet manjinskih stranaka i ukupno 27 partija izborile su mesto u 11. sazivu Skupštine.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

16:15

Ko god da uđe u parlament, sigurno će biti

Srpska napredna stranka osvojila je 48,26 odsto glasova, odnosno 131 mandat.

Koalicija SPS-JS imaće 30 poslanika, SRS 21, DS i Pokret Dosta je bilo po 16, a Dveri – DSS i SDS-LDP-LSV po 13 mandata.

Glasanje se ponavlja na 15 biračkih mesta i ukoliko ne dođe do promena, rad parlamenta mogao bi da bude neuporedivo dinamičniji nego do sada.

“Imate desnicu u parlamentu, ali je imate i u društvu. Rasprave će biti informativnije i zanimljivije, a koliko će biti konstruktivnije, to pitanje zavisi od teme“, rekao je Đorđe Pavićević sa Fakulteta političkih nauka.

“Biće dinamičniji, biće više opozicijie, ali opozicija nema veliku podršku da bi se kao ravnopravan protivnik sučeljavala sa vladajućom koalicijom“, smatra Branko Radan iz Nove srpske političke misli.

Za razliku od republičkog nivoa, u Vojvodini je situacija jasnija

SNS je trijumfovala i u Vojvodini s 44,5 odsto glasova, tj. 63 od mogućih 120 mandata, sledi SPS sa 8,85 odsto tj. 12 mandata, SVM sa 4,87 odsto tj. šest mandata, DS ima 7,24 odsto tačnije 10 mandata, SRS ima 7,66 odsto tj. 10 mandata, LSV je osvojila 6,43 odsto tj. devet mandata, Dosta je bilo sedam mandata, Mađarski pokret za autonomiju ima dva mandata i Zelena stranka ima 1,14 odsto glasova tj. jedan mandat.

Ukoliko trenutni rezultati postanu i konačni, oni će označiiti velike promene u broju mandata za neke stranke - naprednjaci jesu osvojili najviše mandata, ali će najviše i izgubiti, imali bi 27 mandata manje nego na izborima 2014.

Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 14 mandata manje, ali s jednim koalicionim partnerom manje - PUPS više nije u toj koaliciji. Demokrate su izgubile tri madata, dok se SDS pojačao liberalima, ali je i pored toga izgubio 5 mandata. Od nule su krenuli Dosta je bilo, radikali i koalicija DSS i Dveri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: