Završeno prebrojavanje, šta će biti sa glasovima?

RIK je završila ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa 99 biračkih mesta na kojima je konstatovano da je prilikom sprovođenja izbora došlo do teških grešaka

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

12:47

Završeno prebrojavanje, šta će biti sa glasovima?
Foto: Tanjug

Očekuje se da uskoro počne i sednica RIK-a na kojoj će biti saopštena sudbina rezultata glasanja sa tih biračkih mesta.

Kako je ranije objašnjeno, oni će biti ili anulirani ili verifikovani i uvršteni u izborni rezultat.

Prebrojavanje je danas počelo u 11 sati.

Članovi RIK-a su se na sednici, koja je trajala do dva iza ponoći, saglasili da se za sva biračka mesta s "teškom greškom" izvrši uvid u džakove s glasačkim listićima, za šta je RIK formirao komisije.

Nakon prebrojavanja glasova biće nastavljena sednica RIK-a, na kojoj će se doneti odluka o sudbini glasova s tih mesta.

Večeras u 20 sati ističe rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, ali je RIK juče donela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta, koji će najverovatnije biti održani u sredu 4. maja.

Na tih 15 biračkih mesta bili su uloženi prigovori, na osnovu kojih je RIK poništila rezultate s tih biračkih mesta i najavila odluku o ponavljanju izbora.

RIK bi odluku o ponavljanju izbora, kako je najavio Đurđević, trebalo da donese danas.

RIK se do dva sata iza ponoći izjašnjavala o ukupno 148 biračkih mesta koja nisu ušla u verifikaciju i koja su s "teškom greškom".

Podaci iz zapisnika s tih biračkih mesta treba da se vrate u bazu na dva načina - anuliranjem ili ispravkom, objasnio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

RIK je odlučivala o svakom biračkom mestu pojedinačno i odlučila da, kada su u pitanju biračka mesta koja nisu ušla u verifikaciju, verifikuje podatke iz zapisnika s 46 biračkih mesta, da anulira podatke iz zapisnika s jednog biračkog mesta, a da za 12 biračkih mesta izvrši uvid u džakove s glasačkim listićima.

Za sva biračka mesta s "teškom greškom" odlučeno je da se izvrši uvid u džakove.

Konačan ishod parlamentarnih izbora neće biti poznat možda još skoro dve nedelje, kada bi trebalo da budu obrađeni podaci s mesta na kojima se ponovo glasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: