Srbija i dalje na 98,04, igra na cenzusu do iza praznika

Konačan ishod parlamentarnih izbora neće biti poznat možda još skoro dve nedelje, kada bi trebalo da budu obrađeni podaci s mesta na kojima se ponovo glasa.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 28.04.2016.

08:00

Srbija i dalje na 98,04, igra na cenzusu do iza praznika
Foto: Tanjug

Republička izborna komisija je u konfuznoj atmosferi u sredu, na uzastopnim sednicama, odlučila da se ponovi glasanje na 15 birališta, koja nose 18.000 glasova.

To znači da se i dalje, četiri dana nakon izbora, ne zna ko će sve sedeti u poslaničkim klupama u novom sazivu srpskog parlamenta. Po svemu sudeći, neizvesnost će još trajati.

Rok za proglašenje konačnih rezultata ističe u ponoć, ali će se na brojanje potencijalnih 18.000 glasova s ponovljenih izbora čekati do posle praznika - građani će ponovo na birališta najverovatnije u sredu 4. maja, a zatim sledi rok od 96 sati za obradu podataka.

Prema trenutno dostupnim podacima i aktuelnim projekcijama, poslanike bi trebalo da imaju SNS, SPS, SRS, DS i pokret "Dosta je bilo", dok su na samoj ivici cenzusa (zasad iznad linije) koalicije Dveri-DSS i SDS-LDP-LSV. U parlament svakako ulazi i pet manjinskih lista. S obzirom na to da ni tokom maratonskog zasedanja RIK nije završeno prebrojavanje svih glasova i da se i dalje stoji na 98,04 obrađenog biračkog materijala, javnost ne raspolaže brojem glasova koje su liste dobile, pa je izborna matematika nešto teža.

Ipak, jasno je da 18.000 glasova s ponovljenog glasanja mogu da utiču na finalnu poziciju dve liste koje se nalaze na oko pet odsto glasova.

Još nije potpuno poznato ni šta će biti s preostalih nepunih dva odsto glasova, odnosno s podacima s još oko stotinak biračkih mesta s "logičko-administrativnim greškama".

RIK je zasedao do "sitnih sati" i doneo odluke o 59 takvih biračkih mesta, a za danas ih je ostalo još 89.

Kako prenosi Tanjug, RIK je tokom noći u 46 slučajeva verifikovao izborne rezultate, za 12 njih se odlučio na ponovno prebrojavanje glasova, dok je rezultate s jednog biračkog mesta anulirao.

Očekuje se da se ponovo prebroje glasovi s biračkih mesta za koja to RIK odluči.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević pojasnio je na početku sednice RIK-a da se odlučuje na koji način će glasovi s tih biračkih mesta biti vraćeni u bazu.

Za to, kako je istakao, postoje dva načina - da se glasanje anulira ili da se zapisnici, tamo gde je moguće, gde je zapisnik validan i postoje greške koje se mogu ispraviti, vrati nazad u bazu s brojevima.

Istovremeno, predstavnici skoro svih stranka češljaju birački materijal, pa se u prostorijama RIK vide brojni džakovi, listići i kutije. Dok se pregleda materijal, sa svih strana stižu međusobne optužbe u vidu saopštenja.

Takođe, vredi istaći i da provera izbornog materijala nema mnogo formalne svrhe, jer eventualni prigovori ne mogu biti usvojeni, jer je zakonski rok za njihovo podnošenje istekao još u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: