Oboren iznad Srbije '99, postaje prvi čovek avijacije SAD

General Dejvid Goldfejn nominovan je za mesto vrhovnog oficira američke vojne avijacije 17 godina nakon što je preživeo obaranje svog lovca F-16C iznad Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2016.

07:58

Oboren iznad Srbije '99, postaje prvi čovek avijacije SAD
Foto: Getty Images

Kako prenosi zvanična publikacija američke vojske "Stars end strajps", Goldfejn će na poziciji prvog čoveka avijacije zameniti Mark Velša koji ide u penziju.

"Osećam se počastvovano što sam nominovan na mesto 21. načelnika štaba američke vojne avijacije", rekao je Goldfejn.

Kako se navodi u tekstu "Vojni pilot nekada oboren iznad Srbije, sada viđen za mesto na čelu avijacije", Goldfejnov uspon je bio veoma brz i on stiže na novu poziciju nepunih godinu dana nakon što je unapređen u generala sa četiri zvezdice.

Ipak, kako ističe list, uprkos visokim pozicijama u Združenom štabu vojske SAD i komandi američke avijacije od 2011. do 2015. godine, Goldfejn je najpoznatiji po svojim iskustvima u ratnim dejstvima, a pre svega po iskustvima iz 1999. godine kada je NATO bombardovao Srbiju.

"On je često govorio o noći u kojoj je raketa zemlja-vazduh eksplodirala pored njegovog aviona iznad Beograda 2. maja 1999. godine, kada su SAD i NATO izvodile Operaciju Ujedinjena sila u vazdušnom ratu protiv Slobodana Miloševića i njegovih srpskih snaga nakon brojnih zločina na Balkanu", piše list.

Kako se navodi, Goldfejn se katapultirao iz svog aviona F-16C te noći i "nakon pada sa padobranom uspeo je da se domogne Kosova gde ga je dva sata kasnije pokupila spasilačka helikopterska misija".

Međutim, prema dostupnim informacijama ta noć se odvila drugačije i Goldfejn je evakuisan na drugi način.

Goldfejnov F-16C iz sastava 555. lovačkog odreda "Tripl nikl" poleteo je iz baze u Avijanu, a oborila ga je 2. maja ekipa 3. raketnog diviziona iz sastava 250. raketne brigade PVO, raktenim sistemom S-125 Neva iz sela Karlovčić u Sremu.

Goldfejn je pokušao da preleti do BiH, ali je morao da se katapultira i prizemljio se u ataru sela Sinošević, dok je njegova letelica pala nakon leta ka jugu, negde u blizini Šapca.

Po njega je zatim došla spasilačka ekipa sa dva helikoptera, prebacila ga do aerodroma u Tuzli, odakle se vratio u Avijano.

Goldfejn je bio direktan učesnik i u operacijama Pustinjska oluja (Irak, Zalivski rat) i Istrajna sloboda (Avganistan). Ima više od 4.200 sati naleta za komandama više aviona, među kojima su i F-16 i F-117, čiji je jedan primerak oboren iznad Srbije 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: