"Zabrana ulaska srpskih zvaničnika na KiM - blef"

Vlasti u Prištini ponovo su zvaničnicima iz Beograda zabranili ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2016.

20:31

Default images

Pravni stručnjaci ocenjuju da kosovska vlada na taj način krši dogovor postignut Briselskim sporazumom.

Jedno od obeležja suverene države je i granica, i to očigledno vlasti u Prištini, s vremena na vreme žele da pokažu Vladi u Beogradu.

Poslednja odluka, da se ministrima odbrane i policije Srbije zabrani ulazak na Kosovo i Metohiju, zbog navodne povezanosti sa ratnim zločinima, za Dragana Đukanovica iz Centra za spoljnu politiku je opstrukcija dosadašnjih dogovora.

“Vidimo nekoliko puta se dešavalo da se uvode te zabrane, a potom da se one ukidaju, suspenduju. I ja mislim da će u svakom slucaju doći, u skladu sa, da kažemo pritiskom iz Evropske unije do liberalizacije ovakvog stava Prištine”, naveo je Đukanović.

A Priština već tri godine, od potpisivanja Briselskog sporazuma, s vremena na vreme donese odluku da srpski zvaničnici ne mogu da dođu na teritoriju koja je od 1999. godine vojno odvojena od Srbije.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev i ovu odluku Prištine vidi kao unutrašnjo-politićki blef.

“Kada bi zaista neko fizički pokušao da spreči ulazak zvaničnika na teritoriju Kosova i Metohije, ili ograničenje bilo kojem našem građaninu da poseti južnu srpsku pokrajinu, onda bi mogli da govorimo i o tome da li u svetlu važećih zakona i određenih regulativa koje uređuju tu oblast, postoje elementi i za neku posebnu pravnu odgovornost onih koji bi preduzeli akcije u tom smislu”, rekao je on.

Dok kosovske vlasti uvode zabrane, još nije ispunjen nijedan deo dogovora iz Briselskog sporazuma koji se tiče uspostavljanja Zajednice srpskih opština. Dragan Đukanović smatra da srpskoj Vladi ostaje samo da se uzda u međunarodnu zajednicu i nastavak dijaloga.

“Ubrzanje dijaloga u Briselu i zapravo realizacija onoga sto je obecano Briselskim sporazumom, a to je formiranje Zajednice srpskih opština .Mislim da ce uz jedan malo jaci i cvrsci stav koji bi dosao iz Brisela, ove stvari bile prevaziđene”, kaže Đukanović.

Na osnovu kog pravnog propisa je vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi doneo odluku o zabrani ulaska na Kosovo i da li smatra da se time krše već postignuti dogovori, odgovor nismo dobili i pored obraćanja toj kosovskoj instituciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: