Šestoro uhapšenih na Kosovu, Tačijev ujak u bekstvu

Na Kosovu je uhapšeno šest osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, kojim su oštećeni budžet Kosova i srpske porodice sa Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 27.04.2016.

09:24

Default images

Operacija pretresa i hapšenja sproveli su zajednicki policije Euleksa i policije Kosova.

Oko 350 policajaca vršilo je pretres na 42 lokacije u vezi sa 40 osumnjičenih u tekućoj krivičnoj istrazi.

Šest lica je uhapšeno u toku operacije i pojaviće se pred Osnovnim sudom u Prištini, navode iz kosovskog Specijalnog tužilaštva.

Istraga je u vezi sa organizovanom kriminalnom grupom većih razmera, koja je bila aktivna od 2006. godine, a koju čine građani Kosova i Srbije, i koju predvodi Azem Sulja, precizira se u saopštenju kosovskog specijalnog tužilaštva.

Članovi organizovane kriminalne grupe saradjivali su, svako sa posebnom ulogom, kako bi oštetili Kosovo za društvenu imovinu čija se vrednost procenjuje na 30 miliona evra, kroz kriminalne aktivnosti medju kojima su falsifikovanje zvaničnih dokumenata i davanje mita javnim službenicima.

Oštećene strane su državni budžet Kosova i srpske porodice sa Kosova, čije je pravo na zemljišne parcele zloupotrebila ova organizovana kriminalna grupa, dodaje se u saopštenju.

Značajan deo predmetnih zemljišnih parcela privremeno je zaplenjen na nalog sudije za prethodni postupak iz Osnovnog suda u Prištini 26. aprila. Cilj ovog procesa je, saopštilo je tužilaštvo, da se zemljište vrati u zakonsko javno vlasništvo, u prvoj instanci.

Slučaj obuhvata krivična dela organizovanog kriminala, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje zvaničnih dokumenata i davanje i primanje mita.

Nekoliko osumnjičenih u istrazi državljani su Srbije, sa boravkom u Srbiji, a u okviru istrage ostvarena je i efektna saradnja Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Nalozi za hapšenje u vezi sa odredjenim osumnjičenim licima nisu izvršeni, pošto su u bekstvu ili se nalaze u inostranstvu.

Lider grupe, Azem Sulja, poslanik u skupštini Kosova, u ovom trenutku je u bekstvu.

Portal Kallxo.com navodi da je izvršen pretres kuća poslanika iz redova Demokratske partije Kosova, te da se traga za Azemom Suljom, ujakom Hašima Tačija.

Policija nije pronašla Sulju u njeghovoj kući, ali mu je ostavila poziv za saslušanje.

Portal Insajderi.com kaže da je Sulja napustio Kosovo, a pojedini mediji javljaju da se nalazi u Draču, u Albaniji.

Indeks online prenosi da je Sulja, poslanik Demokratske partije Kosova, optužen za tri teška krivična dela - organizovani kriminal, pranje novca i zloupotreba službene dužnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: