Đurđević: Ovo nikada nisam doživeo... Paklena atmosfera

Predsednik RIK Dejan Đurđević kaže da će predložiti da sve liste mogu da dobiju uvid u izborni materijal i da će svima biti dostavljene kopije zapisnika.

Izvor: RTS

Utorak, 26.04.2016.

21:00

Đurđević: Ovo nikada nisam doživeo... Paklena atmosfera
Foto: Tanjug

Kako kaže, taj predlog će podneti kako bi mogli da provere verodostojnost rezultata izbora. Đurđević je rekao i da izbori još nisu bili ni raspisani, a da su počele priče o izbornoj krađi.

Kako kaže, nedelja je bila najpakleniji izborni dan koji pamti, jer su koordinatori RIK-a ceo dan morali da proveravaju dezinformacije koje su stizale s terena. Na kraju izbornog dana su stigla samo dva prigovora, kaže Đurđević i dodaje da je tek još nekoliko prigovora stiglo u međuvremenu,i da se oni obrađuju.

Ono nikad nisam doživeo. Neka se ljute lideri partija koliko god hoće - stvorili su paklenu atmosferu… Neverovatan pritisak se bespotrebno vrši. Zato ću predložiti da se svima odobri uvid u materijal, i da dobiju kopije zapisnika, svi na CD-u tabele sa podacima, pa neka sravnjaju te zapisnike i one koje imaju njihovi predstavnici, neka uzmu digitrone, neka sabiraju, pa neka vide da li su rezultati tačni”, poručio je Đurđević.

Predsednik RIK-a je još jednom podsetio da to telo ne objavljuje rezultate izbora na osnovu uzorka, već samo na osnovu broja glasova s obrađenih biračkih mesta.

Prva objava rezultata sledi tek kada se obrati 30 odsto biračkih mesta, objasnio je Đurđević i dodao je da je RIK pogrešio samo u proceni da će imati obrađenu trećinu biračkih mesta oko 22.30 – 23 sata. Tada su, kako je rekao, imali nepunih 12 odsto obrađenih biračkih mesta i predstavnici svih stranaka u RIK-u su se saglasili da bi bilo neozbiljno da pred javnost izlaze s tako malim brojem obrađenih glasova.

RIK je odbio prigovor kandidata za narodnog poslanika Vladimira Pavićevića, kao neosnovan, podnet zbog, kako je Pavićević naveo, neregularnosti na biračkom mestu u opštini Pećinci.

Takođe su odbijeni kao neosnovani i prigovori kandidata za narodnog poslanika Aleksandra Stankovića, podnet zbog povrede izbornog prava na biračkom mestu u Novom Sadu i birača Milana Subotića na rad biračkog odbora na Voždovcu.

Republička izborna komisija saopštila je nove rezultate izbora na osnovu 8.213 obrađenih biračkih mesta (98,04 odsto biračkih mesta). Nisu obrađeni podaci sa 164 biračka mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: