Britanska ministarka: Zašto da pustimo Srbiju u EU?

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej postavila je pitanje opravdanosti proširenja Evropske unije i kandidatura Srbije, Albanije i Turske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2016.

14:49

Britanska ministarka: Zašto da pustimo Srbiju u EU?
Foto: Thinkstock

Visoka funkcionerka Konzervativne partije, stranke britanskog premijera Dejvida Kamerona, rekla je da je vreme da se preispitaju "tradicionalna uverenja o odnosima Britanije i Evropske unije", što podrazumeva i razmatranje britanskog interesa u daljem proširenju Unije.

Govoreći o izboru koji se nalazi pred Britancima, referendumu o članstvu u EU i odmeravanju argumenata "za" i "protiv" kada se bude odlučivalo o tzv. "bregzitu", Tereza Mej je rekla da Britanija mora da odluči kako će učestvovati u procesu odlučivanja u Briselu.

"Da li ćemo zaustaviti kretanje EU u pogrešnom pravcu tako što ćemo vikati sa ivice terena ili ćemo preuzeti vođstvo i predstaviti plan prema kome bi Evropa krenula pravim putem? Da li zaista mislimo da je u našem interesu da podržavano automatsko i bezuslovno dalje proširenje EU? Zemlje koje sada pregovaraju sa EU uključuju Albaniju, Srbiju i Tursku - to su zemlje sa siromašnim stanovništvom, ozbiljnim problemima sa organizovanim kriminalom, korupcijom, ponekad i terorizmom. Moramo da se zapitamo, da li je ispravna odluka da EU nastavi sa širenjem i dodeljivanjem svih prava novim članicama?", upitala je ona u svom govrou.

Britanska ministarka je postavila i pitanje da li je vreme da se razmišlja o kopnenoj granici s Iranom, Irakom i Sirijom.

"Ako smo se saglasili da je došao kraj za princip što bliže zajednice, vreme je da postavimo pitanje šireg proširenja", navela je ona.

Britanski politički analitičar i stručnjak za Balkan Džejms Ker-Lindzi rekao je na Tviteru da je ovaj deo govora britanske ministarke "velika vest" i da Tereza Mej najavljuje da bi Britanci mogli da blokiraju ulazak Turske i balkanskih zemalja u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: