OEBS: Nije bilo krađe, biće ponavljanja gde je potrebno

OEBS navodi da na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji nije bilo krađe, ali da će izbori biti ponovljeni ukoliko se utvrdi da jeste.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2016.

14:51

OEBS: Nije bilo krađe, biće ponavljanja gde je potrebno
Foto: Beta, AP

“Ko smatra da je oštećen neka se žali, a ako se utvrdi da je bilo nečega neregularnog biće ponovljeni izbori”, ističu oni.

Lideri opozicionih stranaka sastali su se jutros u edištu DSS i saopštili da su poslednji podaci RIK potvrdili ono što su te stranke navodile tokom noći.

Predstavnici lista Dveri-DSS, DS, SDS-LDP-LSV i pokreta "Dosta je bilo" su naveli da je izborni proces obilova neregularnostima i da je zbog toga dogovoreno formiranje zajedničkog pravnog tima, koji će analizirati celokupni izborni materijal.

"Izbori su obilovali brojnim neregularnostima, koje su uticale na izražavanje slobodne volje građana... Čvrsto stojimo iza principa da je izborna volja neprikosnovena i to branimo", saopšteno je u zajedničkom saopštenju.

Pravni tim će danas početi sa radom, a narednih 72 sata će u javnosti iznositi svoje prve zaključke.

U zajedničkom saopštenju se ističe da je potvrđeno da u parlament ulaze sve četiri liste čiji su predstavnici bili na sastanku, a da su time i demantovani rezultati koje je izneo Aleksandar Vučić.

Opozicija je navela da ima osnovane sumnje u brojne nepravilnosti i da će se ispitivati brojne prijave neregularnosti, među kojima su pozivi za "fantomske birače", pozivi za umrla lica, razlike u onlajn i štampanim spiskovima, što dovodi u sumnju jedinstveni birački spisak.

Lideri opozicionih stranaka, posle sastanka u sedištu Demokratske stranke zbog sumnji u izbornu krađu posetili su noćas Republičku izbornu komisiju. Lideri lista DS, SDS-LDP-LSV, DSS-Dveri i Dosta je bilo poručili su da se njihovi rezultati ne poklapaju sa podacima SNS i da će pregledati sav izborni materijal.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević zjavio je rano jutros da će predstavnicima opozicionih izbornih lista, koje tvrde da su izbore pratile neregularnosti, biće omogućen uvid u izborni materijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: