Crta: Glasanje u skladu s propisima

Otvaranje biračkih mesta za glasanje na izborima u Srbiji prošlo je jutros uglavnom u skladu sa propisanim procedurama,

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.04.2016.

10:33

Crta: Glasanje u skladu s propisima
Foto: Tanjug

Na nekoliko mesta zabeležene nepravilnosti, rekao je danas u Beogradu šef posmatračke misije CRTA "Gradjani na straži", Raša Nedeljkov.

Nedeljkov je na konferenciji za novinare rekao je da je 82 odsto biračkih mesta otvoreno na vreme, dok je sedam odsto otvoreno pre vremena, a 11 odsto otvoreno sa zakašnjenjem, kao i da su na jedan odsto biračkih mesta zabeležene ozbiljne neregularnosti pri otvaranju biračkih mesta.

Kako je rekao, te neregularnosti su izolovani slučajevi širom Srbije i ne mogu se smatrati trendom.

"Kašnjenja sa otvaranjem biračkih mesta zabeležena su u Beogradu i na jugu Srbije, dok je ranije otvaranje biračkih mesta zabeleženo u Zapadnoj i Centralnoj Srbiji", naveo je on.

Nedeljkov je kazao da su posmatrači CRTE, koji su na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog, reprezentativnog uzorka, javili da su na gotovo svim biračkim mestima (99,8 odsto) glasačke kutije bile prazna pre no što su zapečaćene.

"Na dva odsto biračkih mesta kontrolni listić nije ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja i to prvenstveno na jugu Srbije. Četiri posto biračkih mesta u Srbiji nije organizovano u skladu sa propisanim procedurama, i na istom procentu biračkih mesta nisu zabeležene sve aktivnosti u zapisnik o radu biračkog odbora. Ovi slučajevi uglavnom su na istoku Srbije", kazao je on.

Nedeljkov je rekao da u vreme otvaranja osam odsto biračkih mesta nisu bili svi članovi stalnog sastava biračkog odbora i to uglavnom na istoku i zapadu Srbije.

"Zabeleženo je i da ukupno 59 posto biračkih mesta nije dostupno za osobe sa invaliditetom širom Srbije", dodao je on.

"Na jedan posto biračkih mesta zabeležena se ozbiljne neregularnosti pri otvaranju biračkih mesta poput nekontrolisanja ličnih isprava birača pre glasanja, nekorišćenja UV lampe, fotografisanja glasačkih listića zatim članovi biračkog odbora nisu prebrojali glasačke listiće pre otvaranje biračkog mesta. Zabeležen su i slučajevi vodjenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta", kazao je Nedeljkov.

Zaključak CRTE je da su glasačka mesta u Srbiji uglavnom otvarena u skladu s propisanom procedurom.

CRTA će naredne podatke o izlaznosti i regularnosti saopštiti u 12 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: