Vašington upozorio Pjongjang zbog balističke probe

SAD su upozorile Severnu Koreju da proba balističke rakete u Japanskom moru predstavlja flagratno kršenje rezolucija SB UN, saopštio je Stejt department.

Izvor: B92

Subota, 23.04.2016.

23:47

Vašington upozorio Pjongjang zbog balističke probe
Foto: Thinkstock

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je ranije danas da je severni sused ;ispalilo podmorsku balističku raketu u blizini svoje severoistočne obale.

"Pomno pratimo aktivnosti Severne Koreje i situaciju na celom korejskom poluostrvu, posebno vojne aktivnosti Pjongjanga. Upotreba balističke tehnologije predstavlja flagratno kršenje nekoliko rezolucija UN", izjavio je portparol američkog Ministarstva inostranih poslova Džon Kirbi.

Severna Koreja je za proteklih nekoliko nedelja ispalila u more više raketa i artiljerijskih projektila u znak protesta zbog izvođenja vojnih vežbi američkih i južnokorejskih snaga i pooštravanja međunarodnih sankcija Pjongjangu zbog testiranja nuklearnog programa i lansiranja raketa dugog dometa.

Stručnjaci smatraju da su vojne akcije Pjongjanga povezane sa kongresom severnokorejske Komunističke partije koji će se održati idućeg meseca u cilju ojačanja pozicije vođe Kim Džong Una na čelu države, kao i da Pjongjang ulaže dodatne napore da narodu Severne Koreje demonstrira vojne potencijale zemlje kako bi prikrio slab učinak vlasti na ekonomskom planu.

Bezbednosne procene pokazale su i da bi lansiranje podmorskih balističkih raketa moglo biti opasno jer je projektile ispaljene sa podmornica teže uočiti pre nego što pogode cilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: