"Pjongjang ispalio podmorsku balističku raketu"

Severna Koreja ispalila je danas podmorsku balističku raketu u blizini svoje severoistočne obale, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Izvor: Beta

Subota, 23.04.2016.

15:42

Foto: Beta/AP

Incident se dogodio u blizini severnokorejskog obalskog grada Sinpoa, gde su južnokorejski stručnjaci ustanovili da Pjongjang razvija sistem podmorskih balističkih raketa, ali u saopštenju nije navedeno koliko daleko je odleteo projektil niti gde je završio.

Severna Koreja je za proteklih nekoliko nedelja ispalila u more više raketa i artiljerijskih projektila u znak protesta zbog izvođenja vojnih vežbi američkih i južnokorejskih snaga i pooštravanja međunarodnih sankcija Pjongjangu zbog testiranja nuklearnog programa i lansiranja raketa dugog dometa.

Stručnjaci smatraju da su vojne akcije Pjongjanga povezane sa kongresom severnokorejske Komunističke partije koji će se održati idućeg meseca u cilju ojačanja pozicije vođe Kim Džong Una na čelu države, kao i da Pjongjang ulaže dodatne napore da narodu Severne Koreje demonstrira vojne potencijale zemlje kako bi prikrio slab učinak vlasti na ekonomskom planu.

Bezbednosne procene pokazale su i da bi lansiranje podmorskih balističkih raketa moglo biti opasno jer je projektile ispaljene sa podmornica teže uočiti pre nego što pogode cilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: