"Skoplje liči na Majdan, ako se umeša Albanija..."

Protesti u Makedoniji neke podsećaju na "ustanak na Majdanu" nakon koga je Ukrajina skliznula u građanski rat, koji još traje, piše austrijski list "Krone".

Izvor: Tanjug

Petak, 22.04.2016.

13:35

Default images
Foto: Thinkstock

"Taj scenario nije isključen ni u Makedoniji, pri čemu bi u sukob svakako bile uvučene i druge balkanske zemlje. Pre svega Albanija, jer 25 odsto stanovnika Makedonije čine Albanci, koji se već dugo osećaju kao građani drugog reda", navodi austrijski dnevnik, prenosi "Dojče vele".

"Krone" piše da je "Makedonija sa svojih dva miliona stanovnika sa jedne strane tampon-država, čija izvršna vlast štiti granicu sa Grčkom od navale izbeglica, s druge strane je bezbednosni rizik za čitavu EU".

Austrijski dnevnik ocenjuje da je "najnovije demonstracije izazvao nečuveni potez predsednika države Đorđa Ivanova, koji je proglasio amnestiju za sve osumnjičene političare i biznismene umešane u afere s korupcijom i prisluškivanjem".

Makedonija je s jedne strane tampon-država, čija izvršna vlast štiti granicu s Grčkom od navale izbeglica, a s druge strane - bezbednosni rizik za čitavu EU, piše nemačka štampa.

Navodi se da je Evropska unija zapretila Makedoniji sankcijama - onaj ko ometa rešavanje krize koja traje već duže od godine moraće da računa s kaznenim merama kao što je zabrana ulaska u EU ili zamrzavanje bankovnog računa.

"Već više od nedelju dana hiljade ljudi u Skoplju protestuje tražeći ostavku makedonskog šefa države Đorđa Ivanova i odlaganje prevremenih parlamentarnih izbora", piše list "Zidojče cajtung".

List piše da se "pored protesta protivnika vlade, očekuju i dosad najveće demonstracije njenih simpatizera".

"Mala balkanska država se od izbora 2014. nalazi u političkoj krizi. Tada je konzervativna stranka VMRO-DPMNE pobedila, a opoziciona SDSM je tvrdila da su izbori lažirani i bojkotovala je rad parlamenta. Prošle godine, kriza se produbila, kada je SDSM opružila šefa vlade Nikolu Gruevskog da je prisluškivala 20.000 ljudi, među njima i političare i novinare. Početkom ove godine, Gruevski je podneo ostavku, ali i dalje važi kao uticajan. Prema mišljenju eksperata, on bi trebalo da profitira od amnestije koju je Ivanov najavio pre nedelju dana", navodi "Zidojče cajtung".

Nemački list "Handelsblat" piše da je "prošlogodišnjim sporazumom s Evropskom unijom predviđeno rasvetljavanje afere i održavanje prevremenih izbora, ali se to ne sprovodi u delo".

"Makedonija, koja takođe želi članstvo u EU,ima ključnu ulogu u izbegličkoj krizi. Ona je, kao i druge zemlje na Balkanskoj ruti, zatvorila svoju granicu i tako sprečila prolazak izbeglica na putu ka Nemačkoj i drugim zemljama severne Evrope", navodi "Handelsblat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: