Poruka studenata: "Jasenovac je genocid" / FOTO

Nekoliko desetina studenata Univerziteta u Beogradu predalo je pismo u Ambasadi Hrvatske u kojem su zatražili da Hrvatska prizna genocid u Jasenovcu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2016.

14:17

Poruka studenata:
Foto: Tanjug

Osim toga, organizovali su i performans “Šetnja tišine” povodom 75 godina od osnivanja logora Jasenovac.

Predstavnik organizacije "Dijalog - mladi sa stavom" Stanko Debeljaković pismo je ostavio ispred Ambasade Hrvatske u Ulici kneza Miloša jer, kako je naveo, niko nije želeo da ih primi.

Foto: Tanjug
Posle toga, on je s oko 50 studenata u tišini prošetao centralnim gradskim ulicama do Trga republike, gde su ispred Spomenika knezu Mihailu održali performans.

Na centralnom gradskom trgu u pocepanoj odeći studenti su, okupljeni unutar bodljikave žice, pokušali da ukažu na atmosferu stradanja u jasenovačkim logorima.

Čitajući delove pisma upućenog Ambasadi Hrvatske, Debeljaković je rekao da su studenti u ime srpskog naroda i svih žrtava poslali to pismo "u vreme kada se istorija revidira i kada se mrtvi prekopavaju", jer je prema drugom članu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida Jasenovac "nedvosmisleno genocid".
Foto: Tanjug
Debeljaković je kazao da se "prava evidenciju nastradalih nikada neće saznati". Studenti su nosili transparente s natpisom "Stop ustaštvu" i "Jasenovac genocid".

Organizacija "Dijalog - mladi sa stavom" učestvovaće na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila kao posebna lista.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: