Otkud pozivi "duhovima" i mogu li da kroje izbore?

Izborni proces su obeležili falsifikovani potpisi podrške za izborne liste, ali i navodi da postoje nepravilnosti u vezi s biračkim spiskovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2016.

14:32

Otkud pozivi
Thinkstock

Predstavnici opozicije su u nekoliko navrata napominjali da je u toku prekrajanje stvarnog stanja u izbornim jedinicama širom Srbije.

Na navode da su u sandučiće stizali pozivi namenjeni preminulim osobama, da ima mnogo zahteva za promenu mesta prebivališta, kao i da pozivi stižu čak i nepostojećim ljudima, iz RIK odgovaraju da "dupli pozivi" i pozivi umrlima ne mogu uticati na regularnost izbora. Kako prenose "Novosti"izjavu prvog čoveka RIK-a - "Mrtve duše ne kroje rezultat glasanja".

Kandidat SDS za poslanika u Novom Sadu Tibor Bodnar rekao je da su na njegovu kućnu adresu stigla 62 poziva za glasanje, iako u njegovoj porodici ima šest osoba s pravom glasa.

"Zatekao sam pozive kada sam se vratio kući, žena ih je ujutru našla u poštanskom sandučiću. Prvo sam mislio da je u pitanju bahatost onoga ko je pozive delio, međutim bio sam šokiran kada sam shvatio da su svi pozivi upućeni baš na moju adresu", kazao je Bodnar.

Komentarišući vesti da su pojedini birači dobijali i po dva poziva za glasanje, predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević rekao je da je moguće da je jedan poziv za lokalne, a drugi za republičke izbore, jer se razlikuju birački spiskovi.

"Interno raseljena lica s Kosova i Metohije, na primer, prema mestu boravišta mogu da glasaju na parlamentarnim izborima, ali ne mogu da se izjašnjavaju na lokalnim“, istakao je Đurđević i napomenuo da ne postoji opasnost da duplo upisani iskoriste “oba glasa“.

On je istakao i da ne postoji način da nepravilnosti u biračkom spisku utiču na rezultate izbora.

“Ukoliko se u biračkom spisku još nalaze imena ljudi koji su umrli, onih koji nisu naši državljani ili su duplo upisani, to ne može da utiče na regularnost izbora. Jer, izborni cenzus se ne određuje prema ukupnom broju birača, nego na osnovu broja onih koji su glasali, koji su se potpisali u izvod iz biračkog spiska i uzeli glasački listić“, kaže Đurđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: