"Nismo mi naslednici ni Jugoslavije, ni NDH"

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović kaže da je moderna hrvatska država nastala 1990. i da ni na koji način nije sledbenik bilo kog zločinačkog režima.

Izvor: Beta

Utorak, 19.04.2016.

15:14

Foto: GettyImages

"Svakom pametnom je jasno da Hrvatska nije ni pravni ni nikakav sledbenik NDH, ali ne mora baštiniti ni jugoslovensko totalitarno nasleđe. Moderna Hrvatska je nastala 1990. Stvorena je i odbranjena u Domovinskom ratu i to su jedini stvarni temelji moderne slobodne Hrvatske'', rekao je Hasanbegović.

On je danas obišao spomen područje Jasenovac, uoči zvanične komemoracije za žrtve tog logora 22. aprila. Hasanbegović je naglasio da se "zločini ne mogu upoređivati jer svaki ima svoju istorijsku pozadinu i aktere" i da "istoriografija nije disciplina koja istražuje takmičenje u zločinima", prenosi televizija N1.

"Komunisitički zločini su jedna tema, a zločini drugih režima su druga tema. Bitno je da moderna Hrvatska istakne jasni diskontinuitet prema svim porecima koji su u pozadini imali zločine. Ona ne može nositi hipoteke prošlosti. Manipulacija jasenovačkim žrtvama se nalazila u temelju velikosrpske ideologije'', rekao je Hasanbegović.

Upitan šta misli o falsifikatu koji je korišćen u filmu o Jasenovcu Jakova Sedlara Hasanbegović je rekao da "konačnu reč o istorijskoj istini mogu dati samo istoričari" a, dodao je, "uloga države je da omogući istraživanja i to treba usitinu depolitizovati''.

On je izrazio žaljenje zbog odvojenih komemoracija za žrtve logora u Jasenovcu ali i dodao da ne zna koji su motivi onih koji bojkotuju zvaničnu komemoraciju koju oragnizuje država 22. aprila.

''Žao mi je što je došlo do odvojenih komemoracija", rekao je, a upitan da li poziva one koji su već održali komemoraciju da dođu i na službenu, dodao je: ''Naravno. Oni su pozvani''.

''To je komemoracija pod saborskim pokroviteljstvom i upravnica je kao i svake godine poslala službeni poziv. Ja lično pozivam sve pozvane da dođu u petak i to je najbolji način da civilizovano u miru svim nevinim žrtvama jasenovačkog logora odamo počast'', rekao je Hasanbegović.

Komentarišući odluku nekih udruženja da bojkotuju službenu komemoraciju Hasanbegović je rekao da "ne zna koji su njihovi motivi".

"Neki su nezadovoljni rasporedom političkih snaga i time da su u opoziciji, a neki imaju svoje posebne motive, ali ja o tome ne znam ništa", dodao je on.

Upitan zašto institucije ne kažnjavaju skandiranja neprimerenih povika na stadionima i ostalim skupovima Hasanbegović je rekao da je za to nadležan MUP.

''To morate pitati ministra unutrašnjih poslova ali moje mišljenje je da se takve ekscesne pojave ne mogu suzbijati represijom nego kućnim vaspitanjem'', naveo je Hasanbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: