Makedonija vri, svi ostaju pri svome

U Skoplju je danas mirno, nakon četiri dana protesta zbog aboliranja 56 zvaničnika umešanih u aferu "prisluškivanje", ali je jasno da Makedonija vri.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.04.2016.

10:03

Default images
Foto: Thinkstock

Jasno je i da svi akteri ostaju na svojim pozicijama.

Predsednik Ivanov je u obraćanju naciji, u petak, rekao da ostaje pri odluci o aboliciji, uprkos pritiscima američke I evropske diplomatije I predstavnika svih stranaka da preispita I eventualno povuče odluku.

Među aboliranima su I lideri dve najuticajnije partije - vladajuće VMRO DPMNE, bivši premijer Nikola Gruevski, I opozicione SDSM, Zoran Zaev.

Gruevski se ranije ogradio od odluke predsednika Ivanova, iako se veruje da je upravo on njen inicijator, dok je Zaev, koji je početkom prošle godine obelodanio slučaj “prisluškivanja”, poručio da uopšte ne želi da bude aboliran.

Zaev je ranije objavio na desetine video i tonskih zapisa prisluškivanih razgovora više od 20.000 građana, političara, novinara, akademika, pa i sveštenika, a politički protivnici ga sumnjiče da je to uradio u saradnji sa inostranim tajnim službama.

Neimenovani evropski zvaničnik najavio je, kako je preneo američki "Vol strit džornal" (WSJ) agresivne korake zapadnih zemalja protiv Gruevskog i drugih makedonskih funkcionera, ako odluka Ivanova ostane na snazi.

Među potencijalnim kaznenim merama navodi se zabrana putovanja u Ssengen zonu za visoke makedonske političare, povlačenje pomoći Brisela Skoplju za migrantsku krizu i prekid podrške Makedoniji na putu integracija u EU i NATO, rekao je taj zvaničnik EU.

Evropski zvaničnici su takođe zabrinuti zbog eventualnog zaokreta Skoplja ka nacionalističkoj i autoritarnoj politici u ovom delu Evrope, navodi WSJ.

Usred političke krize zakazani su i vanredni parlamentarni izbori, za 5. juni.

Zaev je poručio da izbora 5. juna neće biti i da se “bitka za Makedoniju nastavlja”.

On je na konferenciji za novinare rekao da će nenaslini protesti biti intenzivirani i pozvao građane da u njim učetvuju.

"Nisu stvoreni uslovi za fer izbore. Birački spisak nije pročišćen i nema reforme medija", rekao je Zaev koji smatra da je odlukom Ivanova o aboliciji u zemlji izvršen “državni udar”, te da takva odluka predsednika samo štiti Gruevskog, koji je tokom devet godina vlasti najodgovorniji za kriminal I korupciju u zemlji, kao I za aferu “prisluškivanje”.

Analitičar Ljubomir Frčkovski je Tanjugu rekao da niko u Makedoniji ne veruje da će izbori biti održani 5. juna.

Frčkovski takođe smatra da su protesti ključni za dalji razvoj događaja u trenutnim okolnostima.

Prema njegovim rečima, i stranci pokušavaju da se distanciraju od stava o kredibilnosti tih izbora, posebno ako se ima u vidu da će ih bojkotovati najuticajnija opoziciona SDSM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: