Ko neće aboliciju? Za sada, Gruevski i Crvenkovski

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je pozvao sve abolirane političare koji smatraju da su nevini i žele da to dokažu na sudu, da i zatraže poništavanje odluke.

Izvor: Beta

Petak, 15.04.2016.

18:24

Default images
Thinkstock

"Svako ko smatra da sam mu oduzeo pravo, neka u pismenoj formi zatraži poništavanje odluke, što će biti razmatrano sa pravnim savetnicima kako bi pronašli moguće pravno rešenje", rekao je Ivanov u televizijskom obraćanju.

Kako je objavila Televizija Telma, takav pismeni zahtev su već podneli bivši predsednik i premijer Makedonije Branko Crvenkovski, koji je bio dugogodišnji lider SDSM, i predsednik vladajuće VMRO DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski, koga Ivanov abolirao za pet dela.

Predsednik Ivanov je tu mogućnost ponudio pošto je ponovio da ostaje pri odluci o aboliciji političara protiv kojih se vode postupci, uprkos protestima i pozivima političkih stranaka i nevladinih organizacija da povuče tu odluku.

On je rekao da je pažljivo pratio sve reakcije javnosti, ali da neće povući odluku jer smatra da je to državni interes Makedonije i put za izlazak iz dvogodišnje političke krize.

"Ubeđen sam da će takva odluka da pomogne prevazilaženju političke krize i smanjivanju tenzija među političkim protivnicima", rekao je makedonski predsednik.

On je izrazio uverenje da će izbori raspisani za 5. jun, biti uvod u novo poglavlje Republike Makedonije.

Ivanov je pozvao međunarodnu zajednicu i njene predstavnike da pomognu makedonskim političkim partijama da u celosti ispune obaveze iz Dogovora iz Pržina, ali i da paze na svoje aktivnosti da ne bi, kako je rekao, bili pogrešno shvaćeni.

Odluka koju je Ivanov doneo 12. aprila o aboliciji političara, među kojima je najviše funkcionera VMRO DPMNE, izazvala je oštre kritike međunarodne zajednice, opozicije i građanskog sektora u Makedoniji koji je poslednjih nekoliko dana organizovao demonstracije u Skoplju, u kojima je povređeno više ljudi.

Sve najznačanije stranke u Makedoniji, međunarodna zajednica i nevladine organizacije su zatražili od Ivanova da povuče kotroverzno odluku o amnestiji političara.

Uz najveću opozicionu stranku SDSM Zorana Zaeva, takav zahtev je uputio je i DUI Alija Ahmetija, albanska partija koja je deo Vlade Makedonije, dok ga je vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog poslednja pozvala da razmisli o mogućnosti da povuče svoju odluku. Jedino opziciona albanska straka DPA Menduha Tačija nije iznela stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: