"SDSM neće dozvoliti održavanje vanrednih izbora"

SDSM neće učestvovati, niti će dozvoliti održavanje vanrednih parlamentarnih izbora 5. juna, izjavio je lider najveće opozicione stranke Zoran Zaev.

Izvor: B92

Petak, 15.04.2016.

15:27

Default images
Foto: Thinkstock

Zaev je, na sastanku s holandskim ambasadorom Vilijemom Vauterom Plompom, rekao da su izbori zakazani za 5. jun neregularni i istakao da su u Makedoniji izbori mogući samo kad bude pročišćen birački spisak i sprovedene medijske reforme.

Zaev i Plom su, kako je saopštio SDSM, razgovarali o političkoj krizi u Makedoniji, o odluci o održavanju izbora 5. juna i o spornoj odluci makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da abolira političare protiv kojih se vode postupci.

Kako se dodaje, lider SDSM i holandski ambasador u Makedoniji su zajednički konstatovali da "gaženje Dogovora iz Pržina nosi zemlju prema rizičnim i štetnim posledicama".

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski danas pre podne je raspisao vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji za 5. jun, iako je najveća opoziciona stranka SDSM i ranije tražila njiihovo odlaganje.

Veljanovski je, kako se ističe, izrazio uverenje da će se vanredni parlamentarni izbori održati u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da će svi građani 5. juna moći da ostvare svoje pravo da glasaju.

Bojkot izbora 5. juna ranije je najavila najveća opoziciona stranka SDSM Zorana Zaeva i veći broj manjih stranaka, jer smatraju da još nisu ispunjeni uslovi za demokratske, fer i kredibilne izbore.

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora je deo Dogovora ;iz Pržina kojim je trebalo da bude rešena dvogodišnja politička kriza, ali sprovođenje tog dogovora u potpunosti, prema mišljenju najveće opozicione stranke, ometa vladajući VMRO DPMNE svojim odnosom i zloupotrebom državnih institucija. Prema Dogovoru iz Pržina, trebalo je da izbori budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, pod pritiskom SAD i EU, koje su, kao i makedonska opozicija, smatrale da nisu ispunjeni svi uslovi za fer i kredibilne izbore.

Lider opozicije Zoran Zaev ističe, međutim, da nisu stvoreni uslovi ni da 5. juna izbori budu kredibilni, jer nije pročišćen birački spisak i nije sprovedena medijska reforma, što je predviđeno i Dogovorom iz Pržina.

Da postoji problem s određivanjem datuma izbora poslednjih dana je saopštila i najveća albanska partija Demokratska unija za integracije, koja je deo Vlade Makedoniije s nacionalnom makedonskom partijom VMRO DPMNE.

Politička kriza u Makedoniji, koja je podelila zemlju na dva tabora, počela je pre skoro dve godine kada SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora, zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovođenje tog dogovora sada u zastoju, uz međusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

Kriza je još više zaoštrena odlukom predsednika Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode postupci, među kojima su velikim delom oni koji su vezani za aferu prisluškivanih razgovora u koje su umešani funkcioneri vladajuće stranke VMRO DPMNE i Vlade Makedonije.

Tokom protesta zbog te odluke u poslednja dva dana u Skoplju povređeno je više policajaca i demonstranata. Za večeras su najavljeni novi protesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: