AFP: Zategnuti odnosi Atine i Skoplja

Makedonski ministar izjavio je da će trenutna politička kriza u zemlji poslužiti Grčkoj kao "jeftin izgovor" da nastavi da blokira težnje Skoplja ka EU i NATO.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.04.2016.

10:08

Default images
Foto: Thinkstock

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki smatra da će, i pored svih poteškoća, način na koji se Makedonija bori s migrantskom krizom pomoći njegov zemlji da istraje u ostvarivanju svojih namera.

"U poslednjem periodu imamo pozitivne rezultate u saradnji s Grčkom. Migrantska kriza može da bude prilika da se te veze ojačaju", naglasio je Poposki u izjavi za AFP.

Poposki je ukazao da je "uvek bilo teško na Balkanu", ali da su ta teška vremena "za nas prilika da pojačamo saradnju".

AFP navodi da prizori bacanja suzavca na očajne migrante na grčko-makedonskoj granici još više zatežu ionako narušene odnose Atine i Skoplja, posebno imajući u vidu što se sada Makedonija ponovo suočava sa protestima pokrenutim nakon abolicije aktera afere "prisluškivanja".

Dve zemlje su razmenile optužbe po pitanju izbeglica - Grčka je optužila Makedoniju za "neprihvatljivu taktiku" upotrebe suzavca i, kako tvrde lekari, gumenih metaka, dok je Skoplje optužilo Atinu za neaktivnost.

Grčki premijer Aleksis Cipras je nedavno izjavio da je Makedonija svojim akcijama protiv izbeglica "osramotila Evropu". Predsednik Prokopis Pavlopulos je otišao korak dalje, rekavši da je takvo "nerazumno ponašanje" pokazalo da za Makedoniju nema mesta ni u EU, niti NATO.

Na to je uzvratio makedonski predsednik Đorđe Ivanov tvrdeći da je posao Grčke da spreči dolazak migranata na njihovu teritoriju, što je zadatak koji, kako je kazao, Atina i dalje ne može da ispuni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: