Češka zabranila rad dvojici ruskih novinara

Češko Ministarstvo spoljnih poslova uprkos intervenciji ruskog ambasadora u Pragu odbilo je da produži akreditaciju dvojici ruskih novinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2016.

09:45

Default images

Rusija je najavila da taj "neljubazni korak" neće ostaviti bez odgovora.

"Ti neljubazni potezi čeških vlasti štete bilateralnim odnosima i u suprotnosti su s deklaracijama Praga da poštuje slobodu govora i prava novinara. Odlučno protestujemo ;zbog nekonstruktivnih poteza Praga, i oni, naravno, neće ostati bez odgovarajuće reakcije", saopštilo je sinoć rusko Ministarstvo spoljnih poslova i uručilo protest zameniku češkog ambasadora u Moskvi.

Odluku da uskrati akreditacija ali ne i automatski boravak Aleksandru Kuranovu, koji u Pragu živi još od 1980-tih godina i izveštava za razne ruske medije, trenuto za agenciju RIA Novosti, i srednjoevropskom dopisniku Večernje Moskve Vladimiru Snjegirjevu, češka diplomatija nije obrazložila, kao što to nikad ni ne čini.

"Mi ćemo im u dogledno vreme dati objašnjenje, ali ne preko medija. Objasnićemo ruskoj ambasadi u Pragu i predaćemo objašnjenje našoj ambasadi u Moskvi", kazala je za današnje Pravo portparolka češkog Ministarstva Mihaela Lagronova.

Češki nedeljnik Respekt pozivajući se na neimenovane izvore u češkim obaveštajnim službama objavio je Kuranovu i Snjegirjevu akreditacija uskraćena, jer, navodno, predstavljaju pretnju po bezbednost Češke.

Iz istih razloga je svojevremeno uskraćena akreditacija ruskom novinaru Leonidu Sviridovu,

koju je proteran iz Češke 2006, a iz Poljske prošle godine kao navodni ruski špijun.

Kuranov, kome su češke vlasti odbile da produže akreditaciju još prošle jeseni, a ruski ;ambasador u Pragu mu je posavetovao da proba u proleće ponovo i obećao da će intervenisati kod šefa češke diplomatije Lubomira Zaoraleka, odlučio je da pokuša da se brani i ;traži sada da ga primi šef češke obaveštajne Bezbednosno informativne službe.

"Moram nešto da pokušam. Ne mogu da dozvolim da na meni ostane sumnja da sam agent",

kazao je Kuranov češkom portalu Neovlivni.cz.

Češki mediji očekuju sada da će Rusija uskratiti akreditaciju i boravak nekom od dopisnika čeških medija u Moskvi.

Zbog Sviridova proteran je 2006. godine iz Moskve dopisnik češke televizije, a prošle ;godine je oduzeta akreditacija dugogodišnjem dopisniku poljske Gazete viborče iz ;Moskve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: