Štajnmajer: Odluka Ivanova šteti vladavini prava

Predsedavajući OEBS i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kaže da odluka Đorđa Ivanova o aboliciji šteti vladavini prava.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2016.

21:49

Štajnmajer: Odluka Ivanova šteti vladavini prava
Foto: GettyImages

Štajnmajer smatra da je ta odluka u suprotnosti sa dogovorom iz Pržina koji je, kako je naglasio, postignut između makedonskih stranaka, kao i da podriva rad Kancelarije specijalnog tužilaštva i njen mandat da istraži sve optužbe za zloupotrebu službenog položaja, navodi se u saopštenju OEBS-a.

"Napori se sada moraju rangirati po prioritetu i ojačati kako bi se obezbedili minimalni uslovi, kao što je zajednički dogovoreno, za održavanje verodostojnih izbora što je pre moguće", rekao je Štajnmajer i dodao da je veoma zabrinut zbog nedavnog razvoja događaja u Makedoniji.

Odlukom o pomilovanju odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zoran Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: