Haos u Skoplju: 12 uhapšenih, povređen novinar

Posle sukoba policije i pristalica opozicije u Skoplju uhapšeno je najmanje 12 osoba, a povređen je jedan novinar, javljaju makedonski mediji.

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2016.

23:14

Haos u Skoplju: 12 uhapšenih, povređen novinar

Vladajuća VMRO-DPMNE optužuje političke rivale za izazivanje haosa, demolirana je kancelarija predsednika Đorđa Ivanova, koji odbija da primi na razgovor zapadne ambasadore, a tuča je izbila i tokom demonstracija u Bitolju.

Kancelarija makedonskog predsednika uništena je pre nego što je policija intervenisala i rasterala demonstrante, koji su se okupili kako bi izrazili gnev zbog odluke Ivanova da abolira nekoliko desetina političara, uključujući lidera svoje stranke Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne policije Sašu Mijalkova, ali i nekoliko opozicionih prvaka.

"Ono što je kriminalac Zoran Zaev najavio.... divlje horde SDSM-a i Soroša počele su večeras da ostvaruju na ulicama Skoplja. Bez grama savesti i brige za budućnost zemlje, zločinac Zaev jasno je rekao da su u Makedoniji postavljeni ozbiljni temelji za ukrajinski scenario", saopštio je VMRO-DPMNE posle protesta.

Novi protest najavljen je za četvrtak.

Do sukoba demonstranata i policije je došlo kada su demonstranti pokušali da probiju kordon policije i upute se ka sedištu vladajuće VMRO-DPMNE.

Političke tenzije u Makedoniji već puna 24 časa na granici su ključanja, pa se postavlja pitanje hoće li rešenje krize "dočekati" 5. jun, za kada su raspisani izbori, ili će problemi biti rešeni na ulici.

Istovremeno, ispred opozicionog Socijaldemokratskog saveza okupile su se pristalice vladajuće partije, tražeći od Ivanova da povuče odluku o pomilovanju šefa SDSM-a Zorana Zaeva i bivšeg premijera i predsednika Makedonija Branka Crvenkovskog.

Demonstranti i policija nakratko su se sukobili i u Bitolju, gde su učesnici protesta pokušali da uđu u zgradu opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: