Da li kriza može da se okonča bez uličnog nasilja?

Protesti u Skoplju posle odluke predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da pomiluje sve koji su bili osumnjičeni za učešće u skandalu prisluškivanja.

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2016.

20:05

Da li kriza može da se okonča bez uličnog nasilja?

Opozicija traži smenu predsednika, a ni međunarodna zajednica ne odobrava njegove odluke.

Zločin bez kazne. Odluka makedonskog predsednika da afera prisluškivanje ne dobije sudski epilog uznemirlia je i makedonsku javnost i međunarodnu zajednicu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je zabrinut i postavlja pitanje da li u ovakvim okolnostima predstojeći parlamentarno izbori mogu da budu kredibilni.

“Pažljivo pratimo... Naša pozicija je jasna. Videli ste šta je rekao komesar. Pozivamo sve strane da se vrate dijalogu”, navela je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić-

Građani i opozicija se pre svega okupili da podrže rad Specijalnog tužilaštva koje je trebalo da se bavi slučajevima koje se pravosuđe godina izbegavalo.

“U svoja dva mandata predsednik se više percipira kao marioneta pod kontrolom premijera i njegova odluka da abolira sve koji su pod nekakvom istragom ili za koje postoje navodi da su bili uključeni u neku vrstu kriminala je izazvao revolt u javnosti. Ono što ne znamo je da li će se održati izbori 5. juna ove godine i da li će na te izbore ići samo vladajuće stranke bez opozicije, da li nas čeka neki novi sporazum pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice i konačno da li može ova kriza u Makedoniji da se okonča bez sukoba na ulicama”, navodi Ana Petruševa, novinarka BIRN Makedonije.

Opoziciona partija Socijaldemokratskog saveza Makedoniji Sobranju je podnela inicijativu za postupak utvrđivanja odgovornosti predsednika Ivanovaa, ali se nadaju i fer izborima.

“Regularni i demokratski izbori, vladavina prava, vraćanje pravne države, departizacija, depolitizacija... Za ove vrednosti vredi da se bore građani”, rekao je lider SDSM Zoran Zaev.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Skoplju Džes Bejli rekao je da blanko pomilovanje, što je učinio makedonski predsednik Đorđe Ivanov prema akterima "afere prisluškivanje", bez sudskog procesa, štiti korumpirane političare i njihove saradnike.

Odlukom o aboliciji pomilovao je i lidera najuticajnije vladajuće VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku. Neki su abolirani po više puta, a rekorder je bivši ministar za saobraćaj Mile Jankijevski koji je aboliran 16 puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: