"Državni udar" u MKD: Građani na ulicama

Demonstranti revoltirani odlukom predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira aktere afere "Bomba" izašli su na ulice Skoplja.

Izvor: RTS

Utorak, 12.04.2016.

19:40

Jajima su gađali kancelariju Ivanova nakon čega su otišli ispred sedišta vladajuće partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade. Na ulice su izašle i jake policijske snage.

Lider makedonske opozicije Zoran Zaev kaže da je predsednik Đorđe Ivanov, odlukom da abolira aktere afere "Bomba", izveo državni udar.

Odmah nakon što je Ivanov pomilovao aktere afere prisluškivanja, nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se u centru Skoplja.

Okupljeni su skandirali protiv predsednika Ivanova. Kordon policije ih je sprečio da dođu do zgrade nakon čega su demonstranti jajima gađali i policiju. Prisustvo policije je nakon toga pojačano u gradu.

Ispred sedišta glavne makedonske opozicione partije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) okupili su se večeras demonstranti koji protestuju protiv odluke predsednika Đorđa Ivanova da se prekinu svi postupci protiv političara, uključujući i lidere SDSM Zorana Zaeva i Zorana Veruševskog, prenosi MIA.

Makedonska agencija je navela da su okupljeni građani rekli da su revoltirani odlukom o pomilovanju Zaeva i Veruševskog, kao i da se protest odvija mirno, a da sedište SDSM obezbeđuju pripadnici policije. Demonstranti su zbog toga jajima gađali kancelariju makedonskog predsednika.

"Od danas u Makedoniji ne postoji pravna država... Tražimo da Ivanov hitno podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, dovešće zemlju pred eksploziju", rekao je Zaev novinarima u Skoplju, nedugo pošto je predsednik Ivanov abolirao sve političare uključene u aferu prisluškivanja.

Zaev je naveo da će povesti stanovnike Makedonije na put ka "povratku demokratije".

Odmah nakon što je Ivanov pomilovao aktere afere prisluškivanja, nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se u centru Skoplja. Oni su jajima gađali kancelariju Đorđa Ivanova.

"Ako je neko do sada i imao dilemu, Ivanov je to danas razrešio", rekao je Zaev.

Ivanov je ranije danas pomilovao sve osumnjičene za učešće u ilegalnom prisluškivanju, koje je izazvalo političku krizu u toj zemlji.

"Nisu svi kriminalci, i ja ne prihvatam ovu odluku. Ja, Zoran Zaev, predvodiću građane u bici za vraćanje ustavnog poretka, na ulicama, na protestima po gradovima i po selima. Ili Gruevski, ili Makedonija!", rekao je lider opozicije Zoran Zaev.

"Odlučio sam da okončam ovu agoniju za Makedoniju", rekao je Đorđe Ivanov u obraćanju novinarima, nakon što je obelodanio svoju odluku o obustavljanju svih istraga i sudskih postupaka povezanih sa skandalom zbog prisluškivanja, preneo je Rojters.

Makedonska opozicija je prošle godine objavila snimke prisluškivanih razgovora saradnika tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, za koje tvrde da razotkrivaju kontrolu vlade nad novinarima, sudijama, službenicima iz javnog sektora, kao i izborne manipulacije.

U Skoplju su za večeras preko društvenih mreža najavljeni protesti zbog današnje odluke predsednika Makedonije da poništi sve postupke koji se vode protiv političara na vlasti i u opoziciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: