"'Za dom spremni' četničkim hordama ledio krv"

Predsednik hrvatskog Demokratskog saveza nacionalne obnove kaže da niko ne dovodi u pitanje zločine u Jasenovcu, ali da “Za dom spremni” treba legalizovati.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 12.04.2016.

18:06

Foto: GettyImages

Osim toga, Anto Đapić je istakao da Koordinacija jevrejskih opština i SNV odbijanjem da dođu na službenu komemoraciju u Jasenovac na najgrublji način vređaju hrvatsko društvo i narod, kao i hrvatsku vladu, koja je državni pokrovitelj komemoracije, prenosi "Jutarnji".

Kako kaže, reč je direktnom napadu na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji bi trebalo da dođe na komemoraciju ,jer je reč o događaju koji finansira njegovo ministarstvo.

“Smatram da će Hasanbegović doći da oda poštovanje prema žrtvama Jasenovca, koje nikada niko u Hrvatskoj ne dovodi u pitanje, kao ni karakter režima koji je radio to što se radilo u Jasenovcu”, navodi Đapić.

Međutim, on je u isto vreme u ime svoje stranke izrazio podršku potrebi zakonskog legalizovanja pozdrava “Za dom spremni”.

Kako kaže, u njegovoj stranci taj pozdrav ne smatraju ustaškim, nego pozdravom dobrovoljaca HOS, “koji je ledio krv u žilama četničkim hordama koje su napadale Hrvatsku”.

“Razumem kako to smeta Šešelju, Vučiću, Nikoliću, Pupavcu, ali ne smeta većini hrvatskog naroda. Tu inicijativu treba podržati. Imamo instrumente da to izborimo, naročito ako se nastavi ovakva hajka na dobrovoljce HOS i pozdrav ‘Za dom spremni’, a to je hrvatski nacionalni referendum kojim možemo, konačno, i tu stvar razjasniti u Hrvatskoj”, zaključio je Đapić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: