Vučić razgovorom s Ivanićem započeo posetu Mostaru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas, razgovorom sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, posetu Mostaru.

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2016.

08:51

Vučić razgovorom s Ivanićem započeo posetu Mostaru
Foto: Tanjug

Nakon sastanka sa Ivanićem, Vučić je razgovaro i sa hrvatskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Vučić boravi u Mostaru povodom povodom otvaranja 19. Međunarodnog sajma privrede "Mostar 2016".

On će se sastati i sa predstavnicima srpske zajednice u Mostaru, kao i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, te obići Sabornu crkvu Svete Trojice.

Vučić će potom prisustvovati svečanosti otvaranja Međunarodnog privrednog sajma, koji se u Mostaru održava po 19. put, i koji će trajati do 16. aprila.

Na svečacnosti, kako je najavljeno, se očekuje obraćanje direktorke Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak, gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, predsedavfajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao i zamenika premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera sajma Numana Kurtulmuša.

Po otvaranju i obilasku Sajma Vučić će razgovarati sa predsednikom Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, čime završava jednodvenu posetu Mostaru.

Da li će i gosti, zvanićnici, biti spremni da iskoriste Mostar za mesto susreta i razgovora, zasad nije poznato.

Izvesno je da do susreta najviših predstavnika zemalja regiona u tom gradu dolazi posle dve haške presude, koje su uzburkale duhove i u Srbiji, i u BiH i u Hrvatskoj, a potom i posle rezervi Hrvatske prema spremnosti Srbije za otvaranje poglavlja 23.

"Stabilnost regiona je ono o ćemu treba da se brinemo i moramo bolje i više međusobno da se razumemo", rekao je Vućić za portal Politiko uoći odlaska u Mostar.

On je ukazao da su haške presude podstakle napetu atmosferu kakva nije bila godinama.

"Od sredine marta s vremena na vreme izgledalo je kao da smo se vratili u 90-te godine... Kao neka vremenska mašina", rekao je on.

U intervjuu sarajevskoj televiziji OBN on je kazao da ima pravo i obavezu prema Dejtonskom sporazumu da brine o Srbima u Republici Srpskoj.

Vučić je ocenio da presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom sudu nema nikakve osnove za drugačije pravno-političke posledice po Republiku Srpsku i da to svi znaju.

"Trudio sam se da ničim ne uvredim BiH. Ne znam čime je (Bakir) Izetbegović mogao da bude uvreDjen presudom Karadžiću. Mogao sam da budem uvređen ja ili Milorad Dodik, ali nije mogao da bude Bakir uvređen. Na sve to Srbija je reagovala mirno, trpeljivo, strpljivo, racionalno", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbi i Bošnjaci moraju da razumeju da će još dugo godina da žive zajedno i da su Srbija i BiH od ogromnog značaja jedna drugoj i da su među najznačajnijim trgovinskim partnerima.

On je naveo da region Zapadnog Balkana ima dobru budućnost ukazujući na prosperitetnu mogućnost spajanja ekonomskih tržišta zemalja bivše Jugoslavije koje su van EU.

Vučić je pojasnio da ne poziva balkanske lidere na ujedinjenje država, već ekonomija koje bi bilo više od onog što nudi CEFTA.

On je poručio građanima BiH da BoSsnjaci i Hrvati treba da znaju da u Srbiji nemaju neprijatelja.

U Mostaru će se predstaviti niz kompanija iz regiona, koje će, po otvaranju sajma, visoki gosti obići u izložbenom prostoru.

Na ovogodišnjem Sajmu privrede u Mostaru u Paviljonu 1 svoj štand ima Privredna komora Srbije, koja će predstaviti privredne potencijale naše zemlje.

Takođe više preduzeća iz Srbije zastupljeno je štandovima na Sajmu, kao i Turistička organizacija Srbije, koja će prezentovati turističke ponetcijale naše zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: