"Hrvatska prikazana kao močvara najcrnjeg fašizma"

Dokumentarac prikazan na nemačko-francuskoj televiziji Arte Hrvatskoj nanosi, nažalost, sasvim zasluženu sramotu prikazujući je kao močvaru najcrnjeg fašizma.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.04.2016.

13:42

Foto: Gettyimages

To piše zagrebački Jutarnji list.

Reč je o dokumentarnom filmu “Rechts, zwo, drei - driftet Europa ab” (Desno, dva, tri - kamo će otplutati Evropa?) naslovljenom po pionirskoj koračnici iz perioda DDR-a.

Glavni fokus filma je na Nemačkoj, ali su za ekipu Arte najjeziviji i vizuelno najživopisniji primer desnog ekstremizma u današnjoj Evropi - oni hrvatski.

Hrvatskoj je, piše ovaj zagrebački dnevnik, posvećena cela poslednja trećina filma, koja je vizuelno najšokantnija i dramaturški udarna.

Hrvatskom se, naime, film počinje baviti u poslednjoj trećini.

Hrvatska je u filmu predstavljena kao turistički raj za brojne Evropljane.

Ali - kako navodi jedna hrvatska sagovornica, inače, turistički vodič - “to je fasada, predstava”.

Kamere Arte TV potom prikazuju okolinu Jasenovca i brojne ratne ruševine išarane ustaškim ušatim U.

A priča o Hrvatskoj se potom nastavlja "u srce tame hrvatskog nacionalizma", navodi list.

"Prikazuje se Milanovićeva prošlogodišnja vojna parada, potom fešta u Kninu, dernek u Čavoglavama", piše list i dodaje da se čini da nemački dokumentaristi nisu imali previše problema da pronađu “provokatore” koji bi “naružili” Hrvatsku.

"Prikazuju pijanu ekipu u šatoru koja u delirijumu peva ustaške pesme. Snimaju curu s ustaškom kapom koja uz harmoniku pleše na ulici. Brojni i euforični dobrovoljci jedva čekaju da pred kamerama TV Arte salutiraju fašističkim pozdravom", navodi se dalje.

A na kraju, pišu, u filmu se pojavljuje predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja se grli i druži s razdraganom masom.

"Snimatelj švenkuje na podlakticu jednog od predsedničinih 'novih prijatelja'. Na njoj je tetoviran nemački krst iz Prvog svetskog rata s upisana dva ustaška U. Nema šta, vrh SOA je zaslužio smenu: 'saboteri' su se približili samoj predsednici!", piše Jutarnji.

U nastavku filma, ekipa TV Arte predstavlja aktere nove hrvatske narodne desnice.

"U filmu se pojavljuju potpredsednik Sabora Ivan Tepeš i šef mladih HCCSP-a Frane Čirko, a dok ga autori intervjuišu u stranačkom štabu, upozoravaju publiku da se iza njegovih leđa na zastavi nalazi fašistički slogan ZDS", navodi list i dodaje da ekipa dokumentarca spominje i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Prikazana je i njegova fotografija s ustaškom kapom na naslovnici Novosti.

Podsećaju da je zemlja godinama bila u ekonomskoj recesiji, navode da je nezaposlenost mladih visoka, te grafikonom ukazuju na to da je u razdoblju krize ljvica izgubila, a desnica dobila stotine hiljada glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: