Koga biste za premijera,a koga za lidera opozicije

I ove nedelje B92 u saradnji s Cesidom emituje istraživanja javnog mnjenja. Jedno od današnjih pitanja je kako će glasati birači u Vojvodini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2016.

16:32

Koga biste za premijera,a koga za lidera opozicije

Istraživanje je rađeno telefonski, a ispitano je 1.009 ljudi.

Prema Cesidovoj anketi, na izbore u Vojvodini izaći će oko 53 odsto ispitanih i otprilike je toliko i opredeljenih.

Na pitanje - Za koga ćete glasati na pokrajinskim izborima 24. aprila, tih 53 odsto opredeljenih odgovara ovako:

Aleksandar Vučić, Srbija pobeđuje 41,2 odsto, Nenad Čanak, Digni glavu (LSV) 12 odsto, Ivica Dačić, SPS, JS,PPS 8,5 odsto,

Savez vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor 8, 0 odsto, Dr Vojislav Šešelj, SRS 7,6 odsto, Dveri/DSS, Sanda Rašković Ivić/Boško Obradović 7,6 odsto,

Za Vojvodinu rada i znanja, DS, DSHV, NOVA, ZEP ZELENI 6,2 odsto, Dosta je bilo, Saša Radulović 5,4 odsto, Savez za bolju Vojvodinu, LDP, SDS 2,9 odsto.
Za SNS glasaju uglavnom stariji od 60 godina u Vojvodini i to oni s nižim stepenom obrazovanja. Oni najobrazovaniji uglavnom glasaju za Sašu Radulovića. Za Vojislava Šešelja na primer glasaju uglavnom mladi, do 30 godina.

Na pitanje kog političara smatrate najboljim rešenjem za mesto budućeg premijera Srbije, 43 odsto ispitanika je odgovorilo Aleksandar Vučić, dok nešto više od 16 odsto ne smatra nijednog, a 16 odsto ne zna ko bi bio najbolje rešenje.

Neko nepoznat, potpuno nov i mlad bio bi najbolje rešenje za mesto budućeg premijera Srbije, smatra 8,9 odsto ispitanika, 6,1 odsto ih vidi Bojana Pajtića kao najbolje rešenje. Slede Saša Radulović - 5.3 odsto, Vojislav Šešelj - 3.5 odsto i Ivica Dačić - 3,1 odsto. Vučića u ovoj kategoriji više podržavaju žene nego muškarci. Sašu Radulovića i Šešelja podržavaju mladi. Odgovor na pitanje - ko je najbolje rešenje za vođu opozicije u Srbiji čak 36,9 odsto ispitanika ne zna, a 10,9 odsto ispitanih građana smatra da je Šešelj najbolji za tu poziciju. Tadića kao lidera opozicije vidi devet odsto ispitanika, Nenada Čanka 7,6 odsto, Sašu Radulovića 7,1 odsto, Ivicu Dačića šet odsto, Boška Obradovića 5,9 odsto, a Bojana Pajtića 4,3 odsto.
Ono što je zanimljivo, i u ovoj kategoriji Radulovića podržavaju najobrazovaniji. Šešelja više podržavaju muškarci ,dok su kod Tadića oba pola izjednačena. Da predizborne kampanje ne utiču na odluku za koga će glasati smatra 81,1 odsto ispitanika, a njih 12, 9 odsto kaže da donekle utiču. Šest odsto ispitanih građana kaže da predizborne kampanje dosta utiču, a istraživanje je pokazalo da podjednako utiču ili ne utiču i na žene i na muškarce.
Pitali smo vas i koliko podržavate mere štednje, koji je najpozitivniji, a šta najnegativniji potez pokrajinske vlade. Odgovore ćete videti u sredu u nastavku istraživanja B92 i Cesida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: