Šojble: Borba protiv pranja novca ili sankcije

Zemlje koje ne budu učestvovale u borbi protiv izbegavanja poreza i pranja novca, mogle bi biti podvrgnute sankcijama, navodi Volfgang Šojble.

Izvor: Beta/AP

Nedelja, 10.04.2016.

21:14

Šojble: Borba protiv pranja novca ili sankcije
Foto: Tanjug

Nemački ministar finansija je za televiziju ARD rekao da ako bi, primera radi, Panama odbila da deli informacije o tome ko je vlasnik kompanija i ko ih kontroliše, "mogla biti stavljena na takozvanu crnu listu i neke vrste finansijska poslovanja s Panamom ne bi više bile moguće".

Šojble je rekao da se Nemačka koncentrisala na povećanje transparentnosti, umesto zabranjivanja takozvanih "kompanija iz poštanskih sandučića" što, kako je rekao, "zvuči dobro ali ne deluje".

U okviru njegovog predloga u deset tačaka posle izbijanja afere sa ofšor računima u Panami, Šojble je rekao da predlaže da Nemačka ukine zakon o zastarelosti utajе poreza.

"Oni koji izbegavaju porez, ne bi trebalo da mogu da imaju pomoć po zakonu o zastarelosti", rekao je on.

Šojble je predložio međunarodnu inicijativu da se standardizuju i dele informacije koje će pomoći sprečavanje izbegavanja poreza i pranje novca.

Nemački list „Die Welt“ danas je napisao da Šojble planira da u Nemačkoj ustanovi registar da bi se bolje identifikovalo ko poseduje i kontroliše kompanije, fondove i druge pravne strukture, kako zahtevaju novi propisi Evropske unije iz prošle godine.

Prema njegovom planu, sve zemlje treba da standardizuju i povežu svoje registre, i da pristup tim registrima imaju poreske vlasti, nevladine organizacije i novinari.

Iz nemačkog Ministarstva finansija listu Di Velt je rečeno da posle otkrića o panamskim ofšor računima, Nemačka ne planira da zabrani anonimne račune s poštanskom adresom već smatra da je pravilan put "puna transparentnost".

Politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se na spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak Fonseka" sproveo istragu ofšor poslovanja svetske elite.

Među njima su bliski saradnici predsednika Rusije, premijer Islanda, članovi porodice predsednika Kine i britanskog premijera, saudijski kralj Salman, kao i više od 500 banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: