"Balkan" zatvoren, ali krijumčari i dalje "rade"

Krijumčarenje migranta preko granice sa Mađarskom na severu Vojvodine povećano je od početka godine. To su za B92 potvrdili u graničnoj policiji.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2016.

16:21

Grupu od dvadesetak migranata ekipa B92 je srela nedaleko od autoputa, a na putu ka mađarskoj granici.

To samo potvrđuje da su ilegalni tokovi migranata kroz našu zemlju i dalje popularni, a gde će ova grupa migranata završi u skorije vreme, to niko sa sigurnošću ne može da tvrdi.

Ova grupa migranata najverovatnije se zatekla na teritoriji Srbije od kako je zatvorena takozvana balkanska ruta. Kroz njive i voćnjake put ih vodi do same ograde na granici sa Mađarskom. Postoji mogućnost da ih na tom putu presretne patrola srpske pogranične policije.

“Ukoliko su lica zatražila, odnosno izrazila jasnu nameru da traže azil u Republici Srbiji i ne upute se u te centre gde su upućeni, već pokušaju na ovakav način da izađu sa teritorije Srbije, oni u suštini ne žele ni da sprovode te odredbe zakona o azilu i oni se takođe procesuiraju u skladu sa zakonom o državnoj granici“, navodi šef Odseka za obezbeđenje državne granice Predrag Šarac.

Od početka godine otkriveno je više grupa migranata u pokušaju ilegalnog prelaska, a podneto je sedam krivičnih prijava za nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi. Sprečeno je oko 800 ljudi u pokušaju ilegalnog prelska i podneto preko 600 prekršajnih prijava. Prošle godine podneto je 329 krivičnih prijava za krijumčarenje.

“U porastu je broj krijumčarenja lica i na ovoj granici, kao i na drugim granicama. Uglavnom se tu radi o licima koji su se zatekli ovde od zatvaranja te balkanske rute, na teriotirji Republike Srbije koji pokušavaju da izađu sa teriotrije Republike Srbije, ne žele da se vrate na primer u Makedoniju, odakle su došli i, da li uz pomoć krijumčara ili samostalno, pokušavaju da pređu na terotoriju Mađarske“, dodaje Šarac.

Mađarska granica i dalje je popularna za migrante, jer se nalazi u šengen zoni. Ograda na granici svakako otežava ilegalan prelazak, ali i toj prepreci krijumčari odolevaju, jer uspevaju da je preseku i prebace migrante.

Iako rigorozni mađarski zakoni sečenje žice tretiraju kao krivično delo, veliki broj migranta bude uhvaćen tek u unutrašnjosti Mađarske, što je po zakonu samo prekršaj. To otvara sumnju da krijumčari imaju pomoć i sa mađarske strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: