Porošenko o aferi "Panana":Moj slučaj je drugačiji

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko, jedan od političkih lidera čije ime se našlo u "panamskim papirima", kaže da se njegov slučaj značajno razlikuje od drugih.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2016.

21:40

Porošenko o aferi
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je naglasio, njegov slučaj se razlikuje od drugih, uključujući slučajeve premijera Islanda i prijatelja predsednika Rusije.

Na konferenciji za novinare tokom posete Japanu, Porošenko je rekao da je osnivanje ofšor holding kompanije za njegov posao s bombonama bilo neophodno kako bi svoju imovinu stavio u "slepi" fond, da bi izbegao sukob interesa kada je postao predsednik 2014.

U dokumentima koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, na osnovu procurelih dosijea advokatske firme Mosak Fonseka, navodi se da su osobe koje je ovlastio Porošenko koristile usluge te panamske firme za otvaranje kompanija na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Objavljena dokumenta su izazvala sumnju da su takve ofšor kompanije osnovane radi izbegavanja poreza, ali Porošenko je negirao da je to bio cilj u njegovom slučaju.

To je, dodao je, bio jedini način da svoju imovinu stavi u "slepi" fond preko investicione banke Rotšild.

"To je sasvim normalna procedura", kazao je ukrajinski predsednik.

Upitan o obećanju iz predizborne kampanje da će prodati svoju fabriku ako bude izabran, Porošenko je odgovorio da nema kupaca imovine u zemlji koja je "u stanju rata". Porošenko je rekao da je otvoren za istragu i dodao da je njegovo poslovanje "apsolutno transparentno od samog početka" i da nije bilo nikakvih tajnih računa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: