Odjeci najvećeg curenja dokumenata u istoriji

Masovno curenje dokumenata o bankarskim računima - afera nazvana "panamski papiri", dokaz su da svetski lideri moraju učiniti više u borbi protiv utaje poreza.

Izvor: Beta

Sreda, 06.04.2016.

00:31

Odjeci najvećeg curenja dokumenata u istoriji
Foto: Tanjug

To je izjavio predsednik SAD BArak Obama.

U svom prvom reagovanju na tu aferu, Obama je rekao da su lideri postigli izvestan napredak u zatvaranju međunarodnih operacija za izbegavanje poreza, ali da to nije dovoljno.

Obama je rekao su problem "loše projektovani" zakoni koji je lako zloupotrebiti: "Mnogo toga je legalno, ali to je upravo problem".

Ministarstvo pravosuđa SAD je objavilo da razmatra dokumenata iz Paname, tragajući za dokazima korupcije ili kršenja zakona SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i vodeći ekonomski zvaničnici pozvali su na veću transparentnost nakon objavljivanja hiljada imena ljudi koji su ofšor finansijske aktivnosti vodili preko advokatske firme iz Paname.

Merkel je, posle ranije zakazanog sastanka sa šefovima Svetske banke, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Međunarodnog monetarnog fonda, Međunarodne organizacije rada i Svetske trgovinske organizacije, rekla da nove tvrdnje o korupciji pokazuju da je "transparentnost tema od najvećeg značaja".

Generalni sekretar OECD Angel Guria je rekao da je nastala "izuzetna situacija koju bi trebalo iskoristiti" vršeći pritisak na Panamu da se pridruži međunarodnim sporazumima o javnosti finansijskih transakcija.

Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim je rekao da je sada "prilika da se agresivno krene napred da se utvrdi kako kreću ti nelegalni finansijski tokov".

Međunarodna organizacija "Transparensi internešenel" koja je jedan od najvećih svetskih boraca protiv korupcije, izrazila je žaljenje što je šef njene kancelarije u Čileu povezan s nekoliko ofšor kompanija, po dokumentima procurelim iz advokatske kancelarije u Panami.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da on i njegova porodica nemaju koristi od ofšor fondova, pošto je lider opozicije, laburista Džeremi Korbin zatražio nezavisnu istragu.

Dokumenta iz Paname sadrže detalje i o sredstvima Kameronovog pokojnog oca, ali ništa ne ukazuje su njegove operacije bile nezakonite.

U Islamabadu, pakistanski premijer Navaz Šarif rekao je da će osnovati nezavisnu sudsku komisiju da ispita da li je njegova porodica uključena u nezakonite investicije u inostranstvu jer dokumenta procurela iz advokatske firme u Panami navode njegove svoje sinove kao vlasnike ofšor kompanije.

Šarifov sin Husein Navaz je u ponedeljak priznao da je vlasnik ofšor kompanije i imovine u inostranstvu.

U Parizu, francuski ministar finansija Mišel Sapen je najavio da će Francuska Panamu staviti na svoju listu poreskih rajeva, a s te liste zemalja koje "ne sarađuju" ju je skinula 2012. godine posle potpisivanja bilateralne konvencije o suzbijanju utaje poreza.

Francuski spisak poreskih utočišta obuhvata šest država: Bruneji, Gvatemala, Maršalska ostrva, Nauru, Niue i Bocvana. Francuska poreske administracije primenjuju posebne mere stroge kontrole finansijskih transakcija s tim zemljama.

U Budimpešti, predsednik mađarske opozicione Socijalističke partije Jožef Tobias rekao je da je bivši poslanik i blagajnik partije Laslo Boldvai priznao da je tačno da je njegova supruga ima ofšor kompaniju.

Pre nekoliko godina, finansije Boldvaia su bile tema članaka u nekoliko novina, i izgledalo je da on i njegova porodica žive iznad svojih mogućnosti. Ipak, 2009. godine, parlamentarna komisija je odlučila da ne istraži te navode.

U Bukureštu, rumunska poreska uprava je postavila radnu grupu koja će ispitati podatke o računima i firmama državljana Rumunije.

U Madridu je Vlada objavila da će istragom zbog ofšor kompanija biti obuhvaćeni fudbaler Lionel Mesi i filmski reditelj Pedro Almodovar.

Španija od 2012. godine zahteva od poreskih obveznika da prijave imovinu u inostranstvu.

Mesi je negirao nezakonite radnje, a brat Almodovara rekao da je njihova kompanija van Španije osnovana 1990-ih, a ugašena pre nekoliko godina.

U panamskim dokumentima koja su procurela iz advokatske firme pominju se i sestra bivšeg kralja Huana Karlosa i sin bivšeg dugogodišnjeg regionalnog lidera Katalonije.

Jedan stručnjak za digitalnu forenziku koji je pomogao novinarima koji su analizirali dokumentaciju iz Paname rekao je da će za obradu informacija biti potrebno nekoliko nedelja.

Karl Baron, konsultant australijske firme za istragu podataka Nuik, rekao je da ta kompanija sarađuje s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara od septembra prošle godine na analizi "panamskih dokumenata".

Slovenačko ministarstvo finansija je pozvao na veću međunarodnu razmenu podataka, a list "Delo" piše da je, prema procurelim dokumentima, najmanje 78 slovenačkih kompanija i 74 pojedinaca navodno povezano sa ofšor kompanijama koje je za njih osnovala panamska advokatska kancelarija "Mosak Fonseka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: